NOS NieuwsAangepast

Doden bij referendum Egypte

Ondanks uitgebreide veiligheidsmaatregelen zijn op de eerste dag van het referendum over de grondwet in Egypte bij gewelddadigheden elf doden gevallen. Zo'n 160.000 militairen en 200.000 politieagenten waren op de been om de stembusgang in goede banen te leiden.

De Egyptenaren konden vandaag na de afzetting van president Morsi in juli vorig jaar weer voor het eerst naar de stembus.

Het referendum maakt vermoedelijk de weg vrij voor legerleider Sisi om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Verwacht wordt dat hij kort na de uitslag van het referendum, die over een paar dagen verwacht wordt, zijn kandidatuur bekendmaakt.

Algemeen wordt aangenomen dat een ruime meerderheid van de bevolking voor de nieuwe grondwet zal stemmen. In de grondwet worden het leger, de politie en de justitie versterkt. Als de grondwet wordt aangenomen, volgen er parlements- en presidentsverkiezingen in Egypte.

Verdeeld land

Het referendum legt de scherpe verdeeldheid in Egypte na de afzetting van Morsi en het verbod van de Moslimbroederschap opnieuw bloot. Mensen die campagne voerden om tegen te stemmen, liepen het gevaar gearresteerd te worden. Wie er openlijk voor uitkwam dat hij tegen de nieuwe grondwet is, werd al snel een verrader genoemd.

Oud-president Hosni Mubarak, die in een militair ziekenhuis verblijft, heeft via zijn advocaat toestemming gevraagd om te stemmen. "Natuurlijk wordt dat een ja-stem", zei de advocaat.

Morgen kunnen de Egyptenaren ook nog stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl