NOS NieuwsAangepast

Nijkamp: beschuldiging is absurd

Hoogleraar Peter Nijkamp, die wordt beschuldigd van zelfplagiaat, zegt dat alle verwijten aan zijn adres "grotendeels op drijfzand berusten". In het VU-magazine Advalvas zegt Nijkamp dat een "onvoorstelbare hoeveelheid smaad volkomen onterecht" over hem is uitgestort.

NRC Handelsblad berichtte vorige week dat Nijkamp in meerdere publicaties teksten heeft gebruikt van hemzelf en co-auteurs zonder de bron te vermelden. Nijkamp zegt dat de NRC het begrip zelfplagiaat zeer tendentieus heeft geïnterpreteerd en dat zijn naam hierdoor in diskrediet is gebracht.

"Van de zotte"

De hoogleraar economie benadrukt dat de Vrije Universiteit geen regels kent bij het verwijzen van auteurs naar eigen werk. Ook zegt hij dat het ongebruikelijk is om in bepaalde gevallen naar eigen artikelen te verwijzen. Het zou daarom "van de zotte" zijn om hem van zelfplagiaat te beschuldigen.

Naar aanleiding van het artikel in de NRC gelastte de VU een onderzoek naar het oeuvre van Nijkamp. Rector magnificus Van der Duyn Schouten denkt dat "een hoge mate van slordigheid" tot de ophef heeft geleid. Hij gelooft niet dat de hoogleraar kwade bedoelingen had.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl