NOS NieuwsAangepast

Kamer krijgt overzicht vuurwerk

De Tweede Kamer krijgt een overzicht van wat het gebruik van vuurwerk tijdens de jaarwisseling de samenleving heeft gekost. Dat heeft minister Plasterk toegezegd op vragen van GroenLinks.

Die partij wil een verbod op consumentenvuurwerk. Om dat te bespoedigen wil Kamerlid Van Tongeren een kosten-batenanalyse. Ze wil weten wat het vuurwerk de maatschappij heeft gekost aan bijvoorbeeld politie-inzet, ambulances, gezondheidszorg en gemiste werkdagen omdat mensen gewond zijn geraakt.

Vuurwerktoerisme

Plasterk wees erop dat gemeenten nu al de mogelijkheid hebben om vuurwerkvrije zones aan te wijzen. Ze mogen niet een verbod voor de hele gemeente afkondigen. Het zou volgens hem kunnen leiden tot vuurwerktoerisme als er te grote verschillen zijn in beleid tussen verschillende gemeenten.

Het kabinet gaat de jaarwisseling binnenkort nog eens evalueren met de gemeenten. Dan zal er ook gekeken worden naar eventuele extra maatregelen om de overlast door vuurwerk te verminderen. Het kabinet komt in april met een brief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl