NOS NieuwsAangepast

"Kerry moet Israël met rust laten"

De pogingen van de Amerikaanse minister Kerry om het vredesproces in het Midden-Oosten weer op gang te krijgen, vallen niet in goede aarde bij de Israëlische minister van Defensie Yaalon. "Kerry kan me niets leren over het conflict met de Palestijnen", citeert de krant Yedioth Ahronoth.

Minister Yaalon heeft de kritiek volgens de krant geuit achter gesloten deuren. Wanneer hij dat precies zou hebben gedaan, wordt niet vermeld. De woordvoerder van de minister wil geen commentaar geven.

Bezetenheid

Sinds eind juli praten onderhandelaars van Israël en de Palestijnen over een vredesakkoord. Kerry bemoeit zich daar intensief mee. Volgens Yaalon doet hij dat met een "ongekende bezetenheid" en een "messianistisch gevoel".

"Het Amerikaanse vredesplan is het papier niet waard waarop het is geschreven", heeft Yaalon volgens de krant gezegd. Hij denkt dat de enige 'redding' voor Israël is dat Kerry de Nobelprijs voor de Vrede krijgt en het land vervolgens "met rust laat".

Erg sceptisch

Yaalon is altijd al erg sceptisch over de kansen op een vredesakkoord met de Palestijnen. Hij is lid van de rechtse Likud-partij van premier Netanyahu. Hij was onder meer tegen de eenzijdige terugtrekking van Israël uit de Gazastrook, in 2005.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl