Wapenwet bedreigt herdenking WOI

De wapenwet in België dreigt roet in het eten te gooien van de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Buitenlandse groepen willen in België veldslagen gaan naspelen, maar door een nieuwe, strengere wet is het erg moeilijk de historische wapens het land in te krijgen.

De organisatoren van '100 jaar Groote Oorlog' maken zich grote zorgen, melden Belgische media. Beroemde re-enactmentgroepen, die gebeurtenissen uit het verleden met veel oog voor detail naspelen, zijn uitgenodigd. De groepen komen onder meer uit Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en Canada.

Nepwapens

"Die verenigingen dreigen af te haken", zegt organisator Blieck in Het Nieuwsblad. "Ze vrezen juridische problemen, boetes, tot zelfs inbeslagname van hun wapens."

Om de wapens te mogen invoeren, moet een lange procedure worden doorlopen, waarbij allerlei diensten in instanties een akkoord moeten geven. Het is volgens de organisatie geen optie om de buitenlandse acteurs te vragen nepwapens mee te nemen. "Het zijn geen carnavalsgroepen. Het zijn mensen die er bijzonder trots op zijn dat zelfs de kleinste details van hun uitrusting historisch volledig correct zijn", zegt Blieck.

Noodwet

Minister van Justitie Turtelboom zegt dat ze op de hoogte is van de problematiek en dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing. Mogelijk komt er een noodwet, want in België lijkt iedereen er wel van overtuigd dat het spektakel hoe dan ook moet doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl