NOS NieuwsAangepast

Voedsel telen op Mars mogelijk

Voedsel verbouwen op de planeet Mars is waarschijnlijk mogelijk. Dat blijkt uit onderzoek van ecoloog Wieger Wamelink van de Wageningen Universiteit. Hij plantte verschillende zaadjes in door de NASA nagemaakte Marsgrond, en die ontkiemden.

Het resultaat van het onderzoek is belangrijk voor plannen voor de mogelijke vestiging van mensen op de rode planeet, zoals het Nederlandse initiatief Mars One.

Eetbaarheid

Wamelink probeerde op de nagemaakte Marsgrond vijftien soorten gewassen te verbouwen. Rogge, tuinkers, tomaat, brandnetel en wortels waren een succes. Een probleem is wel dat in de grond van Mars veel zware metalen zitten.

De plantjes kunnen goed tegen de zware metalen, maar ze zijn daardoor vermoedelijk niet eetbaar voor mensen. Wamelink wil nog onderzoeken hoe dat probleem op te lossen is.

Lucht en insecten

De planten moeten op Mars wel verbouwd worden in een kas met voldoende licht en lucht. Daarnaast zou het ook handig zijn als er insecten van de aarde meekomen, die voor de bevruchting kunnen zorgen.

Of de zwaartekracht op Mars, waar alles drie keer zo licht is als op aarde, een probleem is, is nog niet duidelijk.

Niet op de maan

Wameling heeft ook geprobeerd om groente te kweken op nagemaakte grond van de maan, maar dat was volgens hem een teleurstelling. Daar is nog meer onderzoek voor nodig.

Chinese onderzoekers claimden in december 2012 dat het hun wel is gelukt om groenten te kweken onder dezelfde omstandigheden als op Mars en de maan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl