NOS NieuwsAangepast

Bulgaarse fraude: 55 boetes geïnd

Van de 805 boetes die aan Bulgaren zijn opgelegd wegens fraude met toeslagen zijn er tot nu toe 55 geïnd. Dat antwoordt staatssecretaris Weekers op schriftelijke vragen van het CDA. Volgens Weekers is van 510 Bulgaren het adres niet bekend. Het besluit over de boete kon niet naar hen worden verzonden of het kwam onbestelbaar terug.

Inmiddels is bij de Bulgaarse autoriteiten voor zo'n 200 Bulgaren een verzoek gedaan om te helpen bij het innen van de boetes. De eerste antwoorden daarop beginnen binnen te komen, schrijft Weekers. Van 32 mensen die bezwaar maakten tegen de boete, is het protest toegewezen.

Problemen

De staatssecretaris kwam vorig jaar in politieke problemen vanwege grootschalige fraude met toeslagen door Bulgaren. Hij zou daar niet voldoende tegen zijn opgetreden. Weekers overleefde een debat en beloofde verbeteringen.

Hij schrijft nu aan de Kamer dat de genomen maatregelen ervoor hebben gezorgd dat onlangs fraude met DigiD in een vroeg stadium is gesignaleerd. Volgens Weekers is voorkomen dat de Belastingdienst ten onrechte bedragen heeft uitgekeerd aan fraudeurs.

De regeringspartijen VVD en PvdA willen dat het kabinet meer doet tegen fraude met toeslagen. PvdA-Kamerlid Nijboer vindt dat de opgelegde boetes ook moet worden geïnd. "Weekers moet alles op alles zetten." VVD-Kamerlid Neppérus wil dat gemeenten en de Belastingdienst alerter zijn als tientallen mensen op één adres staan ingeschreven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl