NOS NieuwsAangepast

"Op vakantie gaan zit in de genen"

"Nederlanders beknibbelen vooral op de extra korte vakanties". Dat zegt Ad Schalekamp, directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme, NBTC-NIPO Research, in het Radio 1 Journaal.

"We gaan nog wel massaal op grote vakantie, dat zit echt in de genen. Maar we zien dat de mensen die drie keer per jaar op vakantie gaan toch iets voorzichtiger zijn en een of twee van die vakanties schrappen", vertelt Schalekamp.

Prijsgedreven

Eerder vandaag verschenen cijfers van NBTC-NIPO Research waaruit een nieuwe daling op de vakantiemarkt blijkt. "We denken dat in 2014 1 tot 2 procent minder mensen op vakantie gaan dan in 2013", zegt Schalekamp.

"Dat heeft te maken met de economische situatie. Ondanks het feit dat de economie uit het slop aan het raken is, zijn de Nederlanders nog uiterst terughoudend met het uitgeven van geld."

Vakantiegangers zijn dan ook "heel prijsgedreven" bij hun zoektocht naar een goed vakantieadres, weet Schalekamp. "De aanbieders spelen daar goed op in. Er zijn veel goed betaalbare vakanties. Men wil echt zo goedkoop mogelijk op vakantie."

Voorrang

Ook lijkt het erop dat mensen hun geld eerder ergens anders aan uitgeven dan aan een vakantie. "Men geeft voorrang aan uitgaven die in crisistijd zijn uitgesteld. Zo wordt er eerder geld aan nieuwe meubels en verbouwingen uitgegeven."

Wat opvalt, is de toename van het aantal familievakanties. "Het is nog geen massale trend, maar gezien de vergrijzing is het logisch dat er veel ouderen op vakantie gaan. En ouderen vinden het heel leuk om dat te doen met kinderen en kleinkinderen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl