NOS NieuwsAangepast

Discussie Van Miltenburg blijft

De voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, moet nu duidelijk gaan aangeven hoe ze de zaken gaat aanpakken. Dat zegt D66-leider Pechtold vooruitlopend op gesprekken die fractievoorzitters en de Kamervoorzitter deze dagen voeren.

Half december uitten fractievoorzitters in de Volkskrant anoniem kritiek op het functioneren van Van Miltenburg (VVD). Ze werd onder meer "totaal ongeschikt" genoemd. Eén fractievoorzitter sprak van "een lijdensweg". Van Miltenburg zei in eerste instantie niet in de media op die kritiek te willen reageren.

Begin januari reageerde Van Miltenburg wel. Voor Radio 1 zei ze door te willen gaan als Kamervoorzitter en dat ze er niet aan twijfelt dat ze op de juiste plek zit. De Kamervoorzitter nodigde daarna verschillende fractievoorzitters uit voor individuele gesprekken over de kritiek op haar functioneren.

"Geen fouten meer"

Vooruitlopend op die gesprekken heeft een aantal fractievoorzitters anoniem in De Telegraaf laten weten dat de Kamervoorzitter "nu geen fouten meer mag maken".

Pechtold reageert wel. "Iedereen is een inwerkperiode gegund, maar ik wil nu wel horen hoe ze de zaken gaat aanpakken." Hij noemt het niet goed dat er maar discussie blijft ontstaan over het voorzitterschap en de persoon Van Miltenburg.

Uitnodiging niet afgeslagen

De gesprekken vinden naar verluidt deze week plaats. PvdA-leider Samsom laat weten dat hij de uitnodiging voor een gesprek met de Kamervoorzitter niet afslaat, maar daar zelf geen reden voor zag, en de - anonieme - kritiek van collega's "niet deelt".

De overige fractievoorzitters willen niet reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl