NOS SportAangepast

Via Ocean Race naar Rio 2016

Goud winnen bij de Olympische Spelen in Rio in 2016 is het belangrijkste doel van zeiler Pieter-Jan Postma. Maar meedoen aan de Volvo Ocean Race is een bijna even grote droom van de 32-jarige Fries. De unieke kans om beide ambities te verwezenlijken wil Postma zich niet laten ontnemen.

Dit jaar krijgt Postma een kans om zijn debuut te maken in de Volvo Ocean Race, op de boot van Team Brunel met de Nederlandse schipper Bouwe Bekking. Postma is een van de zeilers die meedoet aan de eerste ronde van de bemanningsselectie.

Dat maakt hem tot een opmerkelijke deelnemer, want Postma is als Finn-zeiler ook lid van de kernploeg van het Watersportverbond. Bij het Watersportverbond en bij NOC*NSF bestaat enige vrees dat Postma's Ocean-avontuur ten koste zou kunnen gaan van de olympische missie.

"Naar de kloten"

Meedoen aan de Volvo Ocean Race is een pittige investering. De race begint in oktober en finisht in juni 2015. De race is volgens Postma in alle opzichten een aanslag. "Je bent niet alleen dat jaar kwijt, ook je lichaam gaat naar de kloten. Ik heb dan zeker vijf maanden nodig om te herstellen."

Na de finish van de Volvo Ocean Race resteren nog zo'n veertien maanden waarin hij zich kan voorbereiden op de Olympische Spelen van 2016. Voor NOC*NSF gaat het in Brazilië enkel en alleen om de medailles en dus is de sportkoepel erg kritisch over zijn andere avontuur.

Postma maakt zich echter weinig zorgen. "We zijn in gesprek en het contact is goed." Zijn coach, Jacco Koops, en de beleidsmakers van de kernploeg geven wel hun steun. Volgens Postma beschouwen zij de deelname aan de Ocean Race als een waardevolle ervaring voor zijn olympische project met de Finn.

Grote gevaren

De Volvo Ocean Race is een van de meest prestigieuze zeilraces. De race om de wereld wordt eens in de drie jaar gehouden en duurt ongeveer acht maanden. Het is ook een wedstrijd met grote gevaren en eiste al meerdere slachtoffers. In 2006 kwam de Nederlander Hans Horrevoets om het leven toen hij bemanningslid was van de ABN AMRO II en op de Atlantische Oceaan overboord sloeg.

Het zeezeilen roept een heroïsch beeld op, maar dat wordt door Postma tegengesproken. "Je moet het niet mooier maken dan het is. Je hebt het warm, je hebt het koud, je bent nat, er is geen lekker eten en je beweegt niet genoeg. Het is echt héél zwaar en het gaat er alleen maar om die boot zo hard mogelijk te laten gaan."

De belangrijkste reden om aan dit avontuur te beginnen is voor Postma de strijd tegen de elementen. "Kijken waar je grenzen liggen, als je moe bent toch nog de juiste keuzes maken. Dat doet mijn hart heel hard kloppen."

Teamelement

Pieter-Jan Postma is al jaren actief in de eenmansboot en dat gaat nu mogelijk veranderen. Het betekent dat de solist zich een teamspeler moet tonen. Dat is een belangrijke eigenschap waarop schipper Bouwe Bekking zijn mannen selecteert. Daarnaast moeten het heel goede zeilers zijn.

Toch weegt het teamelement het zwaarst. "Dat loopt als een rode draad door onze campagne. Het teamverband bepaalt of je gaat winnen of niet", aldus Bekking, die aan de vooravond staat van zijn zevende Volvo Ocean Race.

Deze keer zal de wedstrijd wel wat anders zijn. Alle teams beschikken over dezelfde boot, de zogenaamde 'one-design'. Bekking vindt dat een vooruitgang, omdat hierdoor niet het team met het meeste geld wint. "We krijgen zelfs dezelfde zeilen, dus het komt gewoon weer aan op het team om het product te gebruiken en daar het maximale uit te halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl