NOS VoetbalAangepast

Ronaldo winnaar Gouden Bal

Cristiano Ronaldo is uitgeroepen tot FIFA-wereldvoetballer van het jaar en heeft daarvoor de Gouden Bal gekregen. De Portugees van Real Madrid kreeg meer stemmen dan de Argentijn Lionel Messi (Barcelona) en de Fransman Franck Ribéry (Bayern München). De afgelopen vier jaar ging Messi er met de Gouden Bal vandoor.

Ronaldo maakte 69 doelpunten voor Real Madrid en Portugal in 2013. Met een hattrick in de play-off tegen Zweden schoot hij Portugal hoogstpersoonlijk naar het WK in Brazilië.

De Portugees was erg geëmotioneerd bij het in ontvangst nemen van de Gouden Bal. "Er zijn geen woorden om dit moment te beschrijven", sprak Ronaldo, die voor de tweede keer tot 's werelds beste is uitgeroepen. In 2008 kreeg hij - toen nog als speler van Manchester United - de eervolle prijs ook toegekend.

Van Persie kiest Robben

Bondscoaches, aanvoerders van nationale elftallen en journalisten mochten ook deze keer weer hun stem uitbrengen tijdens de verkiezing. Ronaldo kreeg 1.365 punten, Messi kwam uit op 1.205 punten en Ribéry eindigde op 1.127 punten.

Oranje-aanvoerder Robin van Persie stemde op Arjen Robben, Zlatan Ibrahimovic en Cristiano Ronaldo. Bondscoach Louis van Gaal gaf zijn stemmen aan drie spelers van Bayern München: Franck Ribéry, Thomas Müller en Arjen Robben.

Twee aanvoerders kozen voor Van Persie als beste voetballer van afgelopen jaar, net als de bondscoaches van Hongkong en Thailand. Robben stond op één bij de bondscoaches van de Bahamas en San Marino.

Heynckes beste coach

Jupp Heynckes werd verkozen tot beste coach van het jaar. De 68-jarige Duitser bezorgde Bayern München in 2013 de 'treble'. Bayern pakte de titel in de Bundesliga, won de Duitse beker en bekroonde het seizoen met de winst van de Champions League. Sir Alex Ferguson (Manchester United) en Jürgen Klopp (Borussia Dortmund) waren ook genomineerd.

De Duitse keepster Nadine Angerer kreeg de award voor beste speelster van 2013. Ze vormde een belangrijke schakel in het Duitse elftal dat vorig jaar de Europese titel greep. Angerer troefde de Amerikaanse Abby Wambach en de Braziliaanse Marta af. Wambach won de prijs vorig jaar, Marta was al vijf keer 's werelds beste.

Zlatan maakt mooiste goal

De Ferenc Puskás Award voor het mooiste doelpunt van het jaar ging naar Zlatan Ibrahimovic. Zijn spectaculaire omhaal voor Zweden in het oefenduel met Engeland hielp hem aan de onderscheiding.

De Braziliaan Pelé werd eveneens in het zonnetje gezet. Hij kreeg de allereerste oeuvreprijs (FIFA Ballon D'Or Prix D'Honneur) uit handen van FIFA-preses Sepp Blatter.

Geen Nederlanders in wereldelftal

Tijdens de verkiezing in Zürich werd ook het wereldelftal van het jaar gepresenteerd. Arjen Robben en Robin van Persie behoorden tot de 55 genomineerden maar kregen niet voldoende stemmen.

Het wereldelftal bestaat uit doelman Manuel Neuer, de verdedigers Dani Alves, Thiago Silva, Sergio Ramos en Philipp Lahm, de middenvelders Andrés Iniesta, Xavi en Franck Ribéry en de aanvallers Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic en Lionel Messi.

Met vier spelers (Alves, Iniesta, Xavi en Messi) is FC Barcelona hofleverancier, Bayern München levert drie spelers (Neuer, Lahm en Ribéry).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl