NOS VoetbalAangepast

Eredivisie halverwege: Go Ahead Eagles

Dé verrassing van dit seizoen tot nog toe is Go Ahead Eagles. De Deventer ploeg eindigt vorig seizoen als zesde in de Jupiler League, maar slaagt er via de nacompetitie toch in om promotie af te dwingen. Na zeventien jaar is Go Ahead terug op het hoogste niveau.

De grote vraag is dan: hebben de Eagles ook wat te zoeken in de eredivisie? Het stadion is knus, maar klein en hopeloos verouderd. Erik ten Hag, de trainer waarmee Go Ahead promoveert, vertrekt. Geld om het elftal te versterken is er niet. Kortom: het eredivisieavontuur zal niet lang duren, zo is de algehele teneur.

Voorspelling gelogenstraft

Die voorspelling wordt keihard gelogenstraft. Foeke Booy, de opvolger van Ten Hag, smeedt een elftal dat de strijd niet schuwt. Met de steun van de eigen fanatieke aanhang groeit de Adelaarshorst uit tot een heel lastig te nemen hindernis. Symbool van de onverzettelijkheid is spits Marnix Kolder. Hij vergaart landelijke roem in het duel met Feyenoord als hij na een botsing, met zijn hoofd in het verband, in de slotminuut de gelijkmaker binnenschiet.

Ook de komst van Erik Falkenburg, overbodig bij AZ, blijkt goud waard. Falkenburg heeft er acht inliggen en is de topscorer van Go Ahead. Ander Eagles-hoogtepunt: de 4-1 thuisoverwinning in de IJsselderby tegen aartsrivaal PEC Zwolle.

Kracht

De tiende plaats waar Go Ahead de winter mee uitkomt, is ver boven alle verwachtingen. Maar de verschillen onderin zijn klein en dus is Go Ahead nog lang niet veilig. Bovendien: de manier waarop gevoetbald wordt, kost veel kracht. Blessures (en ook schorsingen) kunnen Go Ahead nog vervelend in de weg gaan zitten. Het zal ze in Deventer voorlopig een zorg zijn. Wat je hebt, dat nemen ze je niet meer af, zo klinkt het terecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl