NOS NieuwsAangepast

Cafeïne stimuleert geheugen

Het menselijke geheugen werkt beter bij het gebruik van cafeïne. Dat is bevestigd door onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

Proefpersonen bleken beter te presteren bij een geheugentest als ze een cafeïnepil hadden ingenomen. Ze waren vooral beter in het onderscheiden van details.

De onderzoekers testten het geheugen van 160 proefpersonen die niet geregeld koffie dronken of andere cafeïnehoudende producten consumeerden.

Kop koffie

De proefpersonen kregen eerst de opdracht om een serie afbeeldingen te bekijken. Daarna kregen ze een cafeïnepil - het equivalent van een kop koffie - of een placebo.

Een dag later werd bekeken hoe goed de deelnemers de plaatjes hadden onthouden. Uit eerder onderzoek bleek dat mensen vooral dingen vergeten in de eerste uren nadat ze iets hadden geleerd.

Uit de test bleek dat mensen die een cafeïnepil hadden genomen beter waren in het herkennen van de beelden die ze een dag eerder hadden gezien. Het ging vooral beter bij het onderscheiden van afbeeldingen die nauwelijks verschilden van de plaatjes die ze hadden gezien.

Eerder onderzoek

Het effect van cafeïne op het geheugen is vaker onderzocht. Het grote verschil met andere studies is dat bij het onderzoek in Nature Neuroscience de proefpersonen cafeïne innamen nadat ze aan een geheugentest waren begonnen, in plaats van ervoor.

De onderzoekers wijzen erop dat het gebruik van cafeïne wel wat mogelijke bijwerkingen heeft, zoals rusteloosheid en angstgevoelens. Ook is het niet de bedoeling dat mensen die hun geheugen willen verbeteren massaal cafeïnepillen gaan innemen. De effecten verschillen per individu en kleine hoeveelheden cafeïne zijn genoeg om effect te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl