NOS NieuwsAangepast

Faro-ramp van 1992 voor de rechter

De rechter buigt zich 21 jaar na dato over de Faro-ramp. Op 21 december 1992 kwamen 56 mensen om het leven toen een Martinair-vliegtuig verongelukte tijdens de landing op de Portugese luchthaven.

Zo'n dertig slachtoffers willen dat de rechter bekijkt of luchtvaartmaatschappij Martinair, die inmiddels is opgegaan in de KLM, aansprakelijk kan worden gesteld voor het ongeluk. Ze vinden dat er fouten zijn gemaakt bij het onderzoek destijds. Bij het accepteren van de schadevergoeding in 1993 waren ze niet goed op de hoogte van de oorzaak.

Een Portugese onderzoekscommissie hield het op een onverwachte windvlaag waardoor het vliegtuig op de grond klapte, maar nieuw onderzoek van de zwarte dozen in 2011 heeft uitgewezen dat de piloten fouten hebben gemaakt bij de landing.

Schadevergoeding

De advocaat van de slachtoffers, Jan-Willem Koeleman, zegt dat de uitkomst mogelijk kan leiden tot een hogere schadevergoeding, maar dat het daar in eerste instantie niet om gaat.

Volgende week dient ook een rechtszaak tegen de staat. Slachtoffers en nabestaanden willen dat de staat aansprakelijk wordt gesteld voor verkeerd onderzoek naar de ramp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl