NOS NieuwsAangepast

Actie tegen NAM was op 3 locaties

Actievoerders hebben gisteren niet bij twee, maar drie installaties van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) actie gevoerd tegen de aardgaswinning in Groningen. Ze maken zich zorgen over de aardbevingen die door de gaswinning ontstaan.

De derde installatie was de zogeheten observatielocatie bij Westeremden. Daar wordt onderzoek gedaan naar het verband tussen de gaswinning en de bevingen.

Actievoerders knipten een hek door en maakten foto's. Daarna zijn ze uit zichzelf weer vertrokken, zei een woordvoerder van de NAM.

Veiligheid

De NAM heeft begrip voor de actievoerders, maar zegt dat het bedrijf het betreden van installatie-terreinen niet kan toestaan. "De veiligheid van de actievoerders zelf, de omgeving en onze eigen personeelsleden staat voorop", zegt een woordvoerder.

De NAM kijkt net als de actievoerders uit naar een besluit van minister Kamp. Dat wordt later deze maand verwacht.

Het Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde Kamp een jaar geleden om de gasproductie in Groningen zo snel mogelijk te verlagen, vanwege de een toenemende kans op zware aardbevingen. Het kabinet moet daarover een standpunt innemen.

Opgepakt

Gisteren werd de voorzitter van de actiegroep Schokkend Groningen korte tijd vastgehouden, nadat hij een bord had geplaatst op een NAM-installatie bij 't Zand.

Medestanders demonstreerden daarna bij een installatie in Leermens. Zij vertrokken toen zij hoorden dat de arrestant was vrijgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl