NOS SchaatsenAangepast

Europese titel Wüst, Nauta tweede

Ireen Wüst heeft bij de EK allround in Hamar de titel veroverd. De regerend kampioene moest de zege op de afsluitende 5.000 meter aan Martina Sáblíková laten. De Tsjechische won met een tijd van 6.58,13, voor Yvonne Nauta (6.59,32) en Wüst (7.03,40).

In het algemeen klassement eindigde Nauta als tweede en pakte Sáblíková het brons. Diane Valkenburg en Marije Joling werden respectievelijk vierde en achtste.

Nauta naast ritwinst

Nauta lag in de slotrit op koers voor de ritwinst, maar moest Sáblíková uiteindelijk toch voor zich dulden. De 41-jarige Duitse Claudia Pechstein, die dankzij een afmelding van de Russische Jekaterina Sjichova aan de 5.000 meter kon meedoen, werd in 7.05,44 vierde.

Valkenburg (7.09,41) sloot het toernooi af met de vijfde plaats op de 5 km. De Russische Olga Graf (7.12,57) werd zesde, Joling (7.17,43) zevende en Joelija Skokova uit Rusland (7.22,09) achtste.

Wüst evenaart Keulen-Deelstra

Wüst werd de eerste Nederlandse in veertig jaar die haar Europese titel allround prolongeerde. Atje Keulen-Deelstra was van 1972 tot en met 1974 zelfs drie keer op rij kampioen.

Ook heeft Wüst nu naast Keulen-Deelstra als enige Nederlandse drie titels achter haar naam. Ze werd in 2008 en 2013 ook al Europees kampioen allround.

"Nooit beter geweest"

Wüst dacht voorafgaand aan de 5.000 meter nog aan een vierde afstandszege. "Maar op een gegeven moment vond ik het wel goed", zei Wüst. "Ik wilde technisch goed rijden en dat is alleen op het einde niet helemaal gelukt. Maar dat komt in Sotsji wel goed. Ik moet wel verstandig blijven en mezelf niet helemaal over de kop rijden."

"Volgens mij ben ik nooit beter geweest", voegde de kampioene toe. "Ik heb een fantastisch EK gereden. Alles klopte, alles was in balans. Ik heb heel veel zin in de Spelen. Het is nu zaak om relaxed te blijven. Ik hoop dit vertrouwen mee te nemen naar Sotsji."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl