NOS NieuwsAangepast

Brand verwoest Chinees Shangri-La

Een felle brand heeft een groot deel van een oud, Tibetaanse dorp in China in de as gelegd. Het dorpje Dukezong ligt in de regio die bekendstaat als Shangri-La, naar het mythische bergoord.

De brand brak afgelopen nacht uit door nog onbekende oorzaak. Meer dan duizend brandweerlieden waren zeker 10 uur bezig om het vuur onder controle te krijgen.

Hout

Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Inwoners en winkeliers in het dorpje konden op tijd worden geëvacueerd.

Meer dan honderd gebouwen zijn verloren gegaan. Doordat veel van de oude huisjes van hout waren gemaakt, kon het vuur zich razendsnel verspreiden. Het droge weer van de afgelopen tijd had het risico op brand extra groot gemaakt.

Truc

Dukezong werd ruim 1300 jaar geleden gesticht en was een belangrijke halte in de Zuidelijke Zijderoute, de handelsroute tussen China en het Westen.

In 2001 werd het district omgedoopt tot Shangri-La, naar het paradijs in de Himalaya uit de roman Lost Horizon van James Hilton. Meer plekken maken aanspraak op de naam, maar deze regio is officieel de enige die hem mag voeren.

De truc werkte: het gebied is bijzonder populair bij toeristen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl