NOS NieuwsAangepast

Gmail, Google+ doen stof opwaaien

Door NOS-internetexpert Rachid Finge

Een nieuwe functie van Gmail en Google+ doet discussies over privacy weer oplaaien.

Met Gmail kun je straks een e-mail sturen naar andere Gmail-gebruikers, zelfs als je hun mailadres niet hebt. Voor- en achternaam volstaan. Enige vereiste is dat de ander Google+ heeft.

Ik heb Gmail en ik gebruik Google+ (soms). Dat betekent dus dat iemand anders in Gmail (die ook Google+ heeft) een nieuw bericht kan opstellen en alleen maar mijn voor- en achternaam hoeft in te tikken om me te mailen, ook al heeft diegene me nooit eerder gemaild.

Je mag het gerust eens proberen, al werkt het nog niet bij iedereen - Google is de nieuwe functie nog aan het uitrollen.

Gevoelig

Google ziet het vooral als een handigheidje voor als je even niet op iemands adres kunt komen, maar gezien alle discussies en zorgen over privacy kun je je afvragen of dit nou een goed moment is om met zo'n functie te komen.

Ook ligt gevoelig dat Google de nieuwe functie standaard aanzet. Wie er geen behoefte aan heeft, kan het mailen via Google+ uitzetten. Maar dan moet je wel weten hoe - en überhaupt beseffen dat er iets valt uit te schakelen. Google stuurt alle Gmail-gebruikers een e-mail om hen op de hoogte te brengen van de nieuwe functie.

Instagram

Anderzijds: steeds meer mensen zijn online makkelijk bereikbaar, bijvoorbeeld via Twitter, Facebook en Instagram. E-mailadressen en telefoonnummers zijn nu nog heilig als het gaat om geheimhouding. Misschien gaat dit nu langzaam maar zeker veranderen.

Eerlijk is eerlijk: Google heeft meer gedaan om de privacy te beschermen. Zo kan degene die jou via Google+ mailt niet jouw e-mailadres zien, totdat je zelf antwoordt. Ook kan diegene je maar één keer mailen, ook weer totdat je zelf een antwoord hebt gestuurd. En als jullie elkaar volgens Google+ niet kennen, dan komt het bericht in een aparte Social-inbox in Gmail terecht, zodat je er niet meteen last van hebt. Facebook heeft ook zoiets, maar daar kun je dat bij sommige mensen omzeilen door te betalen.

Koppelen

Google kwam eind vorig jaar ook al in het nieuws, toen omdat het gegevens van verschillende Google-producten aan elkaar ging koppelen, bijvoorbeeld om aanbevelingen van je vrienden te laten zien bij zoekopdrachten. Ook dit is uit te schakelen, maar staat standaard aan.

Google gaat steeds meer uit van een grote eindverantwoordelijkheid van de gebruikers. Het bedrijf zal zo veel mogelijk van zijn diensten koppelen en je gegevens gebruiken om betere (en commerciëlere) diensten aan te kunnen bieden.

Wil je dat allemaal niet, dan kun je veel opties uitschakelen, maar dan moet je daar wel de moeite voor nemen. Dat is een les die velen nog moeten leren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl