Epke: Elfsteden, Rio en Afrika

Epke Zonderland heeft drie duidelijke doelen. Hij wil graag de Elfstedentocht rijden, presteren op de Olympische Spelen in Rio en daarna in Afrika werken als arts. Dat zegt de Olympisch kampioen van Londen 2012 in de serie Wintergasten voor NOS Langs de Lijn.

"Vaker op het ijs"

Een turner die de Elfstedentocht schaatst. Het klinkt misschien vreemd, maar de Friese turner, geboren in Lemmer, is serieus. "Ik sta sinds een paar maanden ingeschreven voor de Elfstedentocht. Ik zou hem zeker willen schaatsen. Het eerste jaar dat je staat ingeschreven ben je uitgeloot, dus dit jaar mag ik sowieso niet meedoen. Maar volgend jaar wel."

"Als het dan in een gunstige periode valt, dan ben ik er wel bij. Maar zoveel schaats ik niet. Dus dan moet ik het wel serieus aanpakken en vaker op het ijs staan. Dat heb ik er ook wel voor over. Mijn broer Herre lukte het ook, hoewel hij niet veel ervaring met lange tochten had, dus dat geeft me wel wat vertrouwen."

"Adrenaline en endorfine"

De gouden medaillewinnaar van Londen 2012 heeft uiteraard ook de Spelen in Rio van 2016 op zijn netvlies staan. Hij beseft dat hij iets aan zijn drie vluchtelementen uit Londen moet toevoegen in Brazilië.

"Ik word heel erg blij bij de gedachte aan vier vluchtelementen. Ik heb me er in training nog niet zo op gefocust. Ik moet er nog wel hard op trainen. Ik heb eerst een tussenstap genomen, een andere combinatie van twee vluchtelementen. Richting Rio zal ik serieus moeten gaan proberen de vier achter elkaar te doen."

"Dat is ook nodig. Ik hoorde vorige week van Daniël (Knibbeler, red.), mijn trainer, dat twee jonge Japanse jongens inmiddels ook al drie vluchtelementen achter elkaar doen. Dus je moet er rekening mee houden dat die jongens dat in Rio ook kunnen. Ik hoop dat ik de vervolgstap kan maken. Dat is mijn doel, vier elementen in Rio."

Afscheid in Rio

Zonderland ziet de Spelen in Brazilië als ideaal slotakkoord. "Dat is voor mij wel het ultieme beeld van Rio: vier vluchtelementen en goud. Dat maakt het wel af ja. Ik hou er serieus rekening mee dat Rio ook mijn afscheid van het turnen is. Je lichaam kan toch steeds minder belasting aan. Als je steeds minder uren maakt, gaat de progressie eruit. En dat, die progressie, is voor mij heel belangrijk. Daar haal ik heel veel plezier uit."

De 27-jarige Zonderland, die als arts in opleiding werkt in het UMC Groningen, heeft ook dromen voor na Rio 2016. "Ooit als arts in een ontwikkelingsland werken, daar hoop ik stiekem op. Dat spreekt me heel erg aan. Vanaf het begin van mijn opleiding, denk ik wel: als ik een paar maanden naar Afrika kan, zou ik dat heel graag willen. Maar dat is niet te combineren met mijn sport, in deze periode."

"Om in Afrika te werken als arts, dat zou ik mooi vinden. Ik ben daar heel nieuwsgierig naar. Aan de ene kant om iets bij te dragen, al is het tijdelijk. Aan de andere kant voor mezelf, om ervan te leren. Om te ervaren hoe het in zo'n wereld is. Want dat is soms heel goed, dat je ook beseft dat het anders kan zijn. Dat er veel mensen zijn die niet die kansen hebben, zoals wij die hebben."

Het interview met Epke Zonderland wordt zaterdagavond tussen 21.00 uur en 22.00 uur uitgezonden.

Eerdere gasten NOS Langs de Lijn

De serie Sport Wintergasten bestaat uit openhartige interviews van een uur aan de hand van zelfgekozen fragmenten. Niet alleen over sport, maar over het leven, inspiratie en moeilijke momenten. Op 1 januari was Charles van Commenée de eerste wintergast. Op 4 januari waren Dorian van Rijsselberghe en Edith Bosch de gasten. Op zaterdag 11 januari wordt het interview met Joop Alberda uitgezonden (20.00 uur).

Eerder waren Rafael van der Vaart, Maurits Hendriks en Jacco Verhaeren al eens een uur te gast bij Langs de Lijn.

Bekijk ook het Dossier Sportgasten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl