NOS NieuwsAangepast

Spanning in Baskenland loopt op

Door correspondent Jessica van Spengen

De spanning tussen de nationalisten in Spaans-Baskenland en de nationale regering lopen op. Een demonstratie van sympathisanten van de ETA, die door de regering was verboden maar was toegestaan door een rechtbank, gaat op last van een hogere rechter nu toch niet door. Aan de betoging in Bilbao wilden ook voormalige gevangenen van de Baskische afscheidingsbeweging meedoen.

Vorige week zaterdag gingen ook al duizenden mensen in Baskenland de straat op. Ze eisen dat ETA-gevangenen die verspreid over Spanje in de cel zitten hun straf dichter bij huis mogen uitzitten. Onder hen waren ETA-gevangenen die onlangs werden vrijgelaten op grond van de uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat Spanje ETA-gevangenen ten onrechte vasthoudt.

De Spaanse regering bestudeert mogelijkheden om ervoor te zorgen dat voormalige ETA-gevangenen zich niet kandidaat kunnen stellen voor het burgemeesterschap bij de volgende lokale verkiezingen.

Arrestaties

Afgelopen week werden acht mensen opgepakt, die banden zouden hebben met de terroristische organisatie. Onder hen waren enkele advocaten van ETA-gevangenen. Eén van de advocaten wordt volgens Spaanse media in ieder geval verdacht van betrokkenheid bij een terroristische organisatie.

De Spaanse regering is nog altijd gebeten op de ETA, de organisatie die jarenlang streed voor een onafhankelijk Baskenland. Ruim twee jaar geleden legde de ETA de wapens neer.

De organisatie zou willen onderhandelen met de regering over het overplaatsen van gevangenen naar Baskenland maar daar wil de regering niets van weten. Ook probeert de regering de ETA verder de kop in te drukken.

Opgestapt

Vanmorgen werd bekend dat het hoofd communicatie van de minister van Binnenlandse Zaken aftreedt. Hij zou een uitglijder hebben gemaakt door de arrestaties van afgelopen week bekend te maken, nog voordat er iemand was opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl