NOS NieuwsAangepast

Advies: zzp'er moet verzekerd

Zzp'ers moeten een verplichte basisverzekering krijgen op het gebied van arbeidsongeschiktheid en pensioen. Daarvoor pleit de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken.

Topambtenaar Camps schrijft in het traditionele nieuwjaarsartikel in het economenblad ESB dat er moet worden nagedacht over een stelsel voor arbeidsongeschiktheid en pensioen waarin niet de 'werknemer' maar de 'werkende' centraal staat. Volgens hem vervaagt door de opkomst van de zzp'ers het onderscheid tussen ondernemer en werknemer steeds meer.

Hij voorziet een "basisvoorziening" voor alle werkenden. Die zou dan op een lager niveau liggen dan het huidige.

Te laat

Camps noemt de groei van het aantal zzp'ers als voorbeeld van een ontwikkeling die een omslag in het denken vraagt. Hij benadrukt dat in Nederland vaak lang over hervormingen wordt gedacht en dat de ernst van het probleem meestal ruim op tijd wordt onderkend, maar dat het lang duurt voordat de veranderingen echt worden aangebracht. De topambtenaar noemt ook de beperking van de hypotheekrenteaftrek en de verhoging van de AOW-leeftijd voorbeelden van terreinen waar laat is ingegrepen.

"We moeten doorgaan met nieuwe hervormingen én leren van de vorige", aldus topambtenaar Camps. Het is al veertig jaar traditie dat de hoogste ambtenaar van Economische Zaken zijn visie geeft op de economische situatie in een nieuwjaarsartikel. Het is voor Camps de eerste keer.

Inleveren

Minister Kamp noemt de voorstellen van Camps voor zzp'ers een interessante gedachte. Maar als je alle werkenden een basisvoorziening geeft, moet die soberder zijn dan nu voor werknemers geldt. Ik denk dat het voor werknemers moeilijk is om wat in te leveren. Die afweging zal een keer worden gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl