NOS NieuwsAangepast

Colombia straft kolenbedrijf VS

Het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Drummond mag van Colombia voorlopig geen Colombiaans steenkool meer exporteren.

Bij het overladen van de steenkool in schepen wordt het milieu te zwaar belast, vindt de regering. Ook Nederland wordt waarschijnlijk getroffen door de sanctie.

Zwarte stranden

De kolen worden met een lopende band in drijvende bakken gestort. Veel valt daarbij van de band en verdwijnt in het water. Het water en de omliggende stranden zijn daardoor zwart gekleurd.

De Amerikaanse producent is in verband daarmee zeven jaar geleden al op de vingers getikt, maar heeft nog steeds geen maatregelen genomen.

Maat vol

Drie weken geleden kreeg Drummond nog een boete van 3,5 miljoen dollar omdat meer dan 1800 ton steenkool in zee verdween.

Voor de Colombiaanse regering is de maat vol. Colombia eist dat het mijnbouwbedrijf de lopende band zo aanpast, dat de steenkool niet meer in zee kan vallen. Dat kan bijvoorbeeld door een hoge opstaande rand aan te brengen.

Drummond

Drummond is de vierde steenkoolproducent ter wereld en een van de belangrijkste leveranciers aan Nederland. Afnemers zijn de kolencentrales van Essent, E.on en GDF Suez. Die hebben vorig jaar 10 procent van hun steenkool uit Colombia gekregen.

Volgens correspondent Kees Elenbaas moeten de energieproducenten op de hoogte zijn van de milieuvervuiling in Colombia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl