NOS NieuwsAangepast

NPO: ledental niet meer bepalend

De Nederlandse Publieke Omroep vindt dat geld dat omroepen gebruiken voor ledenwerving, beter gebruikt kan worden voor het maken van goede programma's. Dat zei voorzitter Henk Hagoort tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NPO.

Het aantal leden dat een omroep heeft zou geen criterium meer moeten zijn voor het toewijzen van zendtijd, aldus Hagoort. Ook moeten de omroepen meer samenwerken.

Laatste ledentelling

"Meer samenwerking tussen omroepen kan alleen als omroepen niet elke vijf jaar worden afgerekend op het aantal betalende leden", schrijft de NPO in een persbericht. Daarom wordt dit jaar als het aan Hagoort ligt de laatste ledentelling ooit gehouden.

Ook wil de NPO dat omroepen meer samenwerken wanneer programma's worden verkocht aan bijvoorbeeld het buitenland. De opbrengst moet dan gebruikt worden voor het maken van nieuwe programma's.

De kijker moet volgens de publieke omroep ook meer betrokken worden bij het ontwikkelen van programma's. Zo wil de NPO zijn publiek vaker ontmoeten door de komende jaren meer programma's rondom evenementen te maken. Verder wil de NPO naast een Raad van Toezicht ook een zogenoemde publieksraad waarin de kijkers zitting kunnen nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl