NOS NieuwsAangepast

Alsnog verbod Franse cabaretier

De omstreden Franse komiek Dieudonné mag vanavond toch niet optreden in Nantes. De hoogste rechter haalde op het allerlaatste moment een streep door de uitspraak van de rechter in Parijs, die vanmiddag had geoordeeld dat de show wel kon doorgaan.

De Franse regering had gevraagd om een verbod omdat de show antisemitisch zou zijn en beledigend voor slachtoffers van de Holocaust. Maar de rechtbank in Parijs beschouwde een verbod als een ernstige aanval op de vrijheid van meningsuiting. Minister Valls van Binnenlandse Zaken zei daarop dat hij direct beroep zou aantekenen.

Tournee

Dieudonné zou in Nantes vanavond beginnen met zijn theatertournee door Frankrijk. Daarvoor had hij in theaters in Parijs opgetreden. Burgemeesters in Bordeaux, Tours en Orléans hebben de voorstelling al verboden. Begin deze week, voor het verbod van de show, was het theater in Nantes met 6000 plaatsen al bijna uitverkocht.

Bij het theater in Nantes waar de komiek zou optreden, verzamelden zich na het verbod duizenden mensen. Ze riepen leuzen tegen minister Valls en zongen de Marseillaise. Na een oproep van Dieudonné op zijn facebookpagina aan zijn fans om rustig te blijven, gingen de meesten weer naar huis.

Quenelle

Dieudonné kwam internationaal in het nieuws door zijn armgebaar, de quenelle, die door minister Valls is omschreven als een omgekeerde Hitlergroet. De komiek noemt zichzelf een anti-zionist en anti-establishment, maar niet antisemitisch

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl