NOS NieuwsAangepast

Mees wil geen schikking

De Nederlandse econoom en publicist Heleen Mees wil niet schikken in de zaak die econoom Willem Buiter tegen haar heeft aangespannen. Dat liet haar advocaat vandaag weten in de rechtszaal in New York. De zaak wordt daarom op 10 maart inhoudelijk behandeld.

Mees werd in juli in New York gearresteerd voor het stalken van Buiter, een Britse econoom van Nederlandse afkomst. Ze zou hem ruim duizend e-mails hebben gestuurd, waaronder dreigmails en erotische foto's.

Verhoren

Het OM in New York zwakte de aanklacht af van een misdaad naar een overtreding, nadat een uitspraak in de zaak werd opgeschort eind oktober. Als Mees nu schuld zou bekennen aan het lastigvallen van Buiter, dan hoefde ze niet de gevangenis in. Het OM stelde voor dat Mees wel therapie gaat volgen.

Maar Mees en haar advocaat gaan dus niet akkoord met de schikking. Nieuwsuur-correspondent Tom Kleijn zei in het Radio 1-Journaal dat nu "alle details, alle e-mails, alle foto's en gesprekken boven tafel komen". Alle betrokkenen zullen worden verhoord door zowel het OM en de advocaat van Mees, Ira London.

Meineed

London kan niet wachten tot het zover is, zegt Kleijn. "Ira zegt dat hij kan aantonen dat Buiter onder ede bij eerdere verklaringen heeft gelogen. Volgens de advocaat van Mees zal de zaak een heel ander beeld schetsen dan wat er tot nu toe bekend is.

Mees was vandaag zelf ook aanwezig, maar zij zei niets. Volgens Kleijn heeft de verdediging een steuntje in de rug gekregen doordat de aanklacht is afgezwakt. "London zei toen al dat de zaak voor het OM kennelijk minder sterk is dan het eerder dacht, dus denkt hij: laat het maar voor de rechter komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl