NOS VoetbalAangepast

Eredivisie halverwege: SC Cambuur

Dat Cambuur na de winterstop begint als de ploeg die voorlaatste staat, zal niemand verbazen. Als trainer Dwight Lodeweges in februari van het vorig jaar een contract tekent bij Cambuur, kan hij nog niet bevroeden dat hij in de eredivisie werkzaam zal zijn.

Cambuur beleeft een turbulent einde van het seizoen in de Jupiler League met een bizarre ontknoping. Coach Alfons Arts wordt vanwege wisselende resultaten de deur gewezen en omdat Lodeweges pas voor dit seizoen is aangesteld nemen de assistenten het over. Op de laatste speeldag verspeelt Volendam de zeker lijkende titel aan Cambuur, dat voor het eerst sinds 2000 weer in de eredivisie mag uitkomen.

Na het feest en de uitzinnige vreugde in Leeuwarden rijst de vraag, wat nu? Geld om te investeren is er niet. De doelstelling die Lodeweges meekrijgt, is dan ook simpel: handhaven. Hoe? Dat maakt niet uit. Met de huurlingen Jody Lukoki (Ajax) en Marcel Ritzmaier (PSV) als belangrijkste nieuwe spelers begint Cambuur met passie en vuur aan het ongewisse avontuur.

Dat leidt na zes speelronden zelfs tot de achtste plaats. Maar dan is het grote probleem van Cambuur al wel zichtbaar: doelpunten maken. De teller staat nu op zestien, veruit het laagste in de eredivisie. En ook buiten Leeuwarden zal Cambuur punten moeten gaan pakken: tot nog toe won Cambuur geen enkele uitwedstrijd.

Inmiddels is wel duidelijk dat alleen goede wil niet voldoende is voor Cambuur om overeind te blijven op het hoogste niveau. De selectie ontbeert vooral aanvallende kwaliteit. Als daar in deze transfertermijn niets aan verandert, is Cambuur degradatiekandidaat nummer één.

Die noodzaak is ook in Leeuwarden doorgedrongen. Donderdag presenteerden de Friezen de eerste versterking: aanvaller Elvis Manu werd gehuurd van Feyenoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl