NOS NieuwsAangepast

"Strijd om Fallujah was zinloos"

"De strijd om Fallujah is dus voor niets geweest", verzucht de Amerikaanse Tracey Miller. Tien jaar geleden kwam haar zoon Nick om het leven tijdens gevechten bij de Iraakse stad.

Het kost haar moeite om het nieuws van de laatste dagen aan te horen. De stad is opnieuw in handen van radicale moslims gevallen en er lijkt dus weinig veranderd vergeleken met de situatie voor de Amerikaanse invasie in 2003.

"Ik dacht dat het iets goeds gebracht had, maar nu is het allemaal weer één grote bende daar", zegt ze tegen correspondent Wessel de Jong.

Facebook

Via Facebook volgt ze enkele oud-collega's van haar zoon, die met hem vochten in Irak. "Ik zie wat voor hartverscheurende berichten zij nu plaatsen over Fallujah. Het is alsof er niets veranderd is."

Tijdens de oorlog in Irak heeft het Amerikaanse leger in totaal drie keer gevochten om de stad in het midden van het land. Ruim eenderde van de ongeveer 4500 omgekomen militairen, sneuvelde in de omgeving van Fallujah.

Ontmoedigend

Ook voor oud-militair Dario DiBattista zijn de recente berichten over Fallujah daarom pijnlijk om te horen. Hij vocht in de eerste slag om Fallujah.

"Ik vermijd het nieuws zo veel mogelijk. Het is zo ontmoedigend. We hebben daar tien jaar geleden zo veel offers gebracht en nu maakt een kleine groep het allemaal weer kapot..."

De vraag of alle moeite voor niets is geweest, vindt hij moeilijk te beantwoorden. "Ons hoofddoel was om de regio veilig en stabiel te maken. Kijk wat er nu gebeurt. Is het veilig? Is het stabiel?"

Kerry

Vorige week maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry bekend dat de VS deze keer geen militairen zal sturen. Een bericht dat in goede aarde valt bij DiBattista. "Amerika mag wel even een rondje overslaan. Irak heeft ons al genoeg gekost."

Ook Tracey Miller juicht het toe. "Ik mis mijn zoon nog elke dag. Ik ben zo blij dat we niet nog een keer militairen naar het gebied sturen. De strijd levert alleen maar verliezers op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl