NOS NieuwsAangepast

Toezichthouder: geen zorg om brood

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit noemt het "niet aannemelijk" dat consumenten brood met asbest hebben gegeten.

Als het toch is gebeurd, heeft dat "niet of nauwelijks risico's" voor de volksgezondheid gehad. De toezichthouder leidt dat af uit onderzoeken van het RIVM en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

"In tegenstelling tot het inademen van asbestdeeltjes, is er volgens de WHO weinig bewijs dat inname van voedsel met asbest schadelijk is", zegt de NVWA.

Voorzorgsmaatregel

Vanochtend werd bekend dat in enkele ovens van broodproducent Bakkersland asbest is vrijgekomen. In één geval is brood in aanraking met asbest geweest.

De NVWA wijst erop dat het bedrijf deze partij heeft teruggehaald. "Omdat het hier ging om een voorzorgsmaatregel en omdat al het brood was teruggehaald, was het bedrijf niet verplicht om de consument hier over te informeren."

Levensduur

De bakkerijbranche overweegt een versnelde vervanging van sommige broodovens. "We gaan de asbestprotocollen nader bekijken", zegt Matthé Elema van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB).

In ovens van Bakkersland zit asbest in het isolatiemateriaal. Deze installaties zijn tot de jaren negentig geproduceerd en hebben een levensduur van dertig tot veertig jaar.

Geen spoortje

Albert Heijn, dat net als Jumbo brood van Bakkersland verkoopt, ziet geen reden om maatregelen te nemen. De supermarktketen zegt dat Bakkersland indertijd heeft gemeld dat er asbest op brood terecht was gekomen en dat die partij is vernietigd.

Het is volgens AH bekend dat in sommige ovens asbest zit. Daarom wordt het brood door het supermarktbedrijf "steekproefsgewijs" gecontroleerd. "Ons brood bevat geen spoortje asbest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl