NOS NieuwsAangepast

"Bakkersland is te stellig"

Is er reden voor paniek als je brood hebt gegeten uit ovens waarin asbest is vrijgekomen? De producent zelf zegt van niet, maar niet iedereen is er helemaal gerust op.

Volgens Bakkersland is er nooit brood met asbestdeeltjes in de winkels terechtgekomen. Het bedrijf zegt dat het werken met ovens, waarin "op kleine schaal" asbest is verwerkt in het isolatiemateriaal, "nooit tot gevaar voor de volksgezondheid heeft geleid".

Albert Heijn, dat brood van Bakkersland verkoopt, zegt hetzelfde. "Wij kunnen met zekerheid aangeven dat er bij ons nooit brood met asbest in de schappen heeft gelegen. Ons brood wordt bereid in asbestveilige ovens. Die garantie hebben wij van Bakkersland."

Niet zichtbaar

Longarts Joachem Aerts zegt in de Zembla-uitzending dat je dat niet zo stellig kunt zeggen.

Dat is ook de mening van asbestdeskundige Paul Swuste van de TU Delft. "Asbestvezels zijn doorgaans niet zichtbaar met het blote oog, dus logisch dat ze niets hebben gevonden."

De vraag wat de gevolgen zijn als je asbest binnenkrijgt, kan niemand beantwoorden. Bekend is dat het inademen van asbestdeeltjes schadelijk is en kan leiden tot buikvlieskanker.

Patiënten

Er is weinig onderzoek gedaan naar het binnenkrijgen van asbest in het maag-darmkanaal, zegt Aerts. "De meeste asbestvezels worden uitgescheiden, maar het is ook vastgesteld dat asbest in de darm kan worden opgeslagen. En theoretisch is dat ook wel voor te stellen."

Aerts, die werkt in het Erasmus MC in Rotterdam, en het Amphia-ziekenhuis in Breda, ziet jaarlijks tientallen nieuwe patiënten met asbestkanker in de buikholte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl