NOS NieuwsAangepast

Timmermans: geen boycot Israël

Nederland is tegen een boycot van Israël en is geen voorstander van sancties tegen dat land. Dat zegt minister Timmermans naar aanleiding van uitspraken van SGP-leider Van der Staaij. Die had het gisteren over "een sfeer van een boycot" na het besluit van pensioenfonds PGGM om niet meer te investeren in vijf Israëlische banken. PGGM wil geen geld stoppen in banken die de bouw van van nederzettingen in bezet Palestijns gebied financieren.

Timmermans zegt dat het kabinet zich consequent uitspreekt tegen nederzettingen en dat het Nederlandse bedrijven ontmoedigt zaken te doen met of ten behoeve van nederzettingen. "Dat is al jaren staand beleid", aldus de minister.

Meer bedrijven

Gisteren benadrukte het ministerie al dat het besluit van PGGM een eigen beslissing is van het pensioenfonds, dat daarover geen overleg is geweest en dat het ministerie er ook niks van vindt. PGGM trekt zich overigens niet volledig terug uit Israël; het investeert nog altijd ruim honderd miljoen euro in het land.

De afgelopen tijd trok RoyalHaskoningDHV zich terug uit een waterzuiveringsinstallatie in Oost-Jeruzalem, Vitens zegde tot woede van Israël de samenwerking met het Israëlisch bedrijf Mekorot op en PGGM besloot om niet langer te investeren in banken die de bouw van nederzettingen financieren.

Coalitie

Ook de regeringspartijen VVD en PvdA zeggen dat er geen sprake is van een boycot van Israël. VVD woordvoerder Ten Broeke en zijn PvdA-collega Servaes herkennen zich niet in het beeld van een boycotsfeer.

Ten Broeke benadrukt dat er ook geen boycot moet komen. Zo'n stap zou volgens hem slecht zijn voor de pogingen van de Amerikaanse minister Kerry om de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen in goede banen te leiden. Net als Timmermans onderstreept Ten Broeke dat PGGM zelf heeft besloten niet meer in Israëlische banken te investeren. Hij heeft kennisgenomen van dat besluit en heeft daar verder geen commentaar op.

Ook Servaes zegt dat de Nederlandse bedrijven zelf hebben bepaald om zich terug te trekken uit bepaalde projecten in Israël. "Ik heb begrip voor die besluiten. Ze kijken naar internationaal recht en de uitspraken van de VN en de hoven van het VN. Dat is heel goed, ze nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid", zegt Servaes, die zelf in Israël is.

Waardering

Volgens de PvdA'er leeft de kwestie wel in Israël. De reacties in het land verschillen met wie je spreekt. "De Israëlische regering heeft gisteren kritisch en teleurgesteld gereageerd, maar andere politieke, maatschappelijke en mensenrechtenorganisaties hebben veel waardering hiervoor", zegt Servaes.

VVD'er Ten Broeke benadrukt dat het Nederlandse kabinet een goede band heeft met zowel Israël als de Palestijnen. Volgens hem was het recente bezoek van premier Rutte en minister Timmermans aan het Midden-Oosten een succes.

Oppositiepartij PVV ziet een toenemende anti-Israël-stemming in Nederland. De partij vindt dat het kabinet de vriendschap met dat land moet versterken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl