NOS NieuwsAangepast

Rodman: sorry voor opmerking Bae

Oud-basketballer Dennis Rodman biedt zijn excuses aan voor de opmerkingen over de Amerikaan Kenneth Bae, die in Noord-Korea is veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid. Rodman verdedigde gisteren die veroordeling.

"Als je begrijpt wat Kenneth Bae heeft gedaan", zei Rodman in een interview met CNN. "Weet je wat hij hier heeft gedaan in dit land?" Hij wilde vervolgens niet uitleggen wat hij bedoelde met die opmerkingen.

Stress

Nu zegt Rodman dat hij spijt heeft. Het was een stressvolle dag en hij had gedronken, schrijft Rodman in een e-mail aan persbureau AP. "Het is geen excuus, maar tijdens het interview was ik verward."

Hij biedt zijn excuses aan aan de familie van Kenneth Bae, aan zijn ploeggenoten, het managementteam en aan Chris Cuomo, de interviewer van CNN. "Ik heb een hoop mensen in verlegenheid gebracht. Ik had beter moeten weten en geen politieke standpunten in moeten nemen. Het spijt me echt."

"Hij weigert iets te doen"

De zus van Bae, Terri Chung, zei dat haar familie niets begreep van de opmerkingen gisteren. "Hij is in een positie dat hij iets kan betekenen voor Kenneth, maar hij weigert iets te doen", zei ze. "In plaats daarvan besluit hij valse beschuldigingen tegen Kenneth te verdedigen." De familie van Bae heeft nog niet gereageerd op de excuses van Rodman.

Bae is in Noord-Korea veroordeeld vanwege staatsondermijnende activiteiten. Noord-Korea heeft nooit bekendgemaakt wat Bae precies heeft gedaan. Volgens het regime in Pyongyang heeft hij toegegeven dat hij vijandige bedoelingen had.

Verjaardag

Rodman is in Noord-Korea voor de verjaardag van de leider van het land, Kim Jong-un. Gisteren zong Rodman "Happy Birthday" en hield hij een korte toespraak voor "zijn beste vriend".

De oud-basketballer is voor de vierde keer op bezoek in het communistische land. Hij zei bij een vorig bezoek in september dat hij niet over gratie voor Bae wil spreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl