NOS SportAangepast

De teruggevonden Elfstedentocht

Zondag in Andere Tijden Sport: 'De teruggevonden Elfstedentocht'. Wat gebeurde er in 1997 nog meer op de bevroren Friese wateren, naast de overwinning van Henk Angenent?

Op 3 januari 1997 stuurde de VPRO een club vaderlandse documentairemakers naar Friesland om de Elfstedentocht, in al zijn facetten, vast te leggen. Uit dat prachtmateriaal zou de ultieme Elfstedentocht-documentaire voortvloeien. Het liep anders.

Het project liep vast en er werd nooit iets uitgezonden. Andere Tijden Sport stuitte onlangs in de kelder van de VPRO op een stapel filmblikken, die op het punt stonden weggegooid te worden. Van het nooit eerder vertoonde materiaal is een unieke reconstructie gemaakt van de laatst verreden 'Tocht der Tochten'.

Naast imponerende beelden vanuit een helikopter en nooit eerder vertoonde impressies, zijn er drie hoofdrolspelers: wedstrijdrijder Wout de Vries, toertochtrijder Gerben Homsma en brugwachter Gerard Raak.

Zondag 12 januari, 22.10 uur

Op zondag 12 januari is de 58ste Andere Tijden Sport te zien op Nederland 1 en NOS.nl. De uitzending begint om 22.10 uur.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl