NOS NieuwsAangepast

Asbest vrijgekomen in broodfabriek

In drie van de zestien ovens van het bakkerijconcern Bakkersland is de afgelopen twee jaar asbest vrijgekomen. Minstens één keer is daarom een partij brood uit de handel gehaald. Dat meldt het VARA-programma Zembla vanavond.

Bakkersland is de bakker van veel supermarkten, waaronder Albert Heijn en Jumbo. Het bedrijf is veruit de grootste broodfabriek van het land. Bakkersland zet naar eigen zeggen circa 434 miljoen euro om. Er werken ongeveer 2100 mensen.

Incidenten

De ovens van het bedrijf zijn allemaal zo'n veertig jaar oud en bevatten asbest als warmte-isolatie. Het eerste incident deed zich eind 2011 voor in de bakkerij in Wateringen. Daar brak een asbestplaat in de oven.

In maart 2013 was er opnieuw een incident. Nu kwam asbest vrij in de oven in de bakkerij in Waalwijk. Vier maanden later, toen hetzelfde gebeurde in Zwanenburg, kwamen er asbestresten op brood terecht. De partij brood werd uit de handel gehaald en teruggehaald uit het distributiecentrum van de supermarkt waaraan het geleverd was.

Monteur

Zembla zegt dat ook zeker één medewerker van Bakkersland ziek is geworden van asbest. Het gaat om een ovenist die longvlieskanker heeft. Letselschadeadvocaat Ruurs is ervan overtuigd dat de ovenist de ziekte bij Bakkersland heeft opgelopen omdat de medewerker er werkte met een oven waarin asbest zat verwerkt.

De ovenist moest regelmatig in de oven kijken naar het rijzende brood. Dat deed hij door een luikje met daaromheen een koordje. In zowel het luikje als het koordje, die beide warmtebestendig waren, zat asbest. Dat bevestigde ook een monteur die regelmatig onderhoud deed aan de ovens, aldus Ruurs.

Nooit aangetoond

Ruurs: "We weten zeker dat de medewerker longvlieskanker heeft. We weten uit de wetenschap dat er maar een oorzaak van bekend is en dat is contact met asbest. Al zoekende kwam hij op de verdenking dat hij het heeft opgelopen bij Bakkersland omdat hij daar met die ovens heeft gewerkt."

Na het laatste incident van maart 2013 heeft Bakkersland besloten de ovens te vervangen. Dat duurt in totaal twee jaar. Volgens Bakkersland kan dat geen kwaad. Er is nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat het eten van asbest slecht is voor de gezondheid.

Bakkersland reageert niet op camera, maar heeft wel vragen van Zembla beantwoord. Het bedrijf bevestigt wel de drie incidenten, maar stelt dat het productieproces asbestveilig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl