NOS NieuwsAangepast

VS verdoezelde misdaden Stalin

Een Amerikaanse onderzoeker heeft nieuw bewijs gevonden dat de Amerikaanse regering wist dat Josef Stalin Poolse krijgsgevangenen heeft laten executeren in het Russische dorp Katyn.

Zo'n 22.000 Poolse militairen en burgers uit de hogere kringen werden in 1940 in Katyn in opdracht van de Sovjet-leider doodgeschoten. Stalin gaf de nazi's de schuld van het bloedbad. Pas in 1990 erkende Rusland schuld aan de massamoord.

Opgravingen

Onderzoekster Krystyna Piorkowska stuitte in november in het Nationaal Archief in Washington op een verklaring van de Amerikaanse militair John H. Van Vliet uit 1945.

Van Vliet zei dat hij als krijgsgevangene door de nazi's naar Katyn was gebracht om te kijken bij het opgraven van de lichamen van de Poolse officieren.

De Amerikaan zag zo'n 3.500 lichamen met Poolse uniformen. Ze waren allemaal gedood met een schot in het achterhoofd.

Van Vliet schatte in dat de officieren begin 1940 gedood waren. Toen was Katyn nog in handen van de Russen. In 1943 kwam het dorp onder Duitse controle.

Verduisterd

Een paar dagen na de verklaring schreef Van Vliet een rapport over Katyn. Dat werd nooit teruggevonden. Het rapport zou zijn verduisterd door de Amerikaanse overheid. Amerika wilde de Sovjets niet als daders aanwijzen, om bondgenoot Stalin niet tegen zich in het harnas te jagen.

In 2012 werden in het Nationaal Archief documenten gevonden waaruit bleek dat de Verenigde Staten in 1943 gecodeerde boodschappen over Katyn kregen van twee Amerikanen in Duitse krijgsgevangenschap. Eén van die Amerikanen was Van Vliet.

De Amerikaanse president Roosevelt en de Britse premier Churchill brachten die informatie nooit naar buiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl