NOS NieuwsAangepast

"Wees voorzichtig in Hamburg"

De Amerikaanse ambassade in Duitsland waarschuwt toeristen en Amerikaanse burgers om voorzichtig te zijn in Hamburg. In de stad is het de laatste weken vanwege protesten onrustig. De Nederlandse ambassade ziet geen reden voor zo'n waarschuwing.

De onrust in Hamburg begon in december toen de politie het kraakpand Rote Flora wilde ontruimen, waarin linkse activisten zich hadden verschanst. Honderden mensen raakten gewond. In het daaropvolgende weekend werd een politiebureau aangevallen. Daarbij raakten drie agenten zwaargewond.

Gevarenzone

Sindsdien roeren activisten zich in de stad. Zaterdag werd daarom een groot deel van de binnenstad tot gevarenzone verklaard. Dat maakt het voor de politie van Hamburg mogelijk om zonder bevel mensen aan te houden of te fouilleren. Wie zich niet kan identificeren, kan worden meegenomen of worden weggestuurd.

Dit weekend hield de politie 263 mensen aan. 62 van hen moesten de binnenstad verlaten. In reactie daarop verzamelden zich gisteravond bijna 600 linkse demonstranten voor een protest, maar volgens de politie bleef het rustig.

Waarschuwing

Toch raadt de Amerikaanse ambassade Amerikanen aan om demonstraties in de binnenstad te mijden. Daar valt ook het belangrijkste uitgaanscircuit van de stad onder. Daarnaast wordt de Amerikanen geadviseerd om ten alle tijden een identiteitsbewijs bij zich te hebben.

In Duitsland wordt wel vaker een deel van een stad tot gevarenzone bestempeld. Sinds 2005 is dat 40 keer gebeurd, bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden of demonstraties. Vaak duurt de maatregel maar een paar uur. Hoe lang de binnenstad van Hamburg gevarengebied blijft, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl