NOS NieuwsAangepast

"DigiD-info aangetekend versturen"

Overheidsinstanties mogen DigiD-wachtwoorden voortaan alleen nog aangetekend versturen. Dat wil D66 in de Tweede Kamer. Kamerlid Kees Verhoeven stelt op Radio 1 dat het systeem nu te kwetsbaar is omdat gevoelige gegevens gewoon via de post worden bezorgd.

Hoewel Verhoeven erkent dat DigiD ingewikkelder wordt als alle wachtwoorden via de aangetekende post moeten komen, stelt hij dat dat nodig is om het systeem "99 procent betrouwbaar" te krijgen.

Volgens Logius, dat DigiD faciliteert, worden wachtwoorden nu al niet per post verstuurd. Alleen de activeringscodes worden per post verstuurd. Wachtwoord en gebruikersnaam krijgen gebruikers via de computer zodra ze een DigiD aanvragen.

Fraudezaak

Aanleiding is de grote fraudezaak in Amsterdam, waarbij de gebruikersnamen en wachtwoorden van 150 mensen zijn buitgemaakt door criminelen. Volgens de politie in Amsterdam zijn er tot nu toe 30 tot 40 meldingen van fraude binnengekomen.

Waarschijnlijk visten de daders de post uit de brievenbussen van een aantal flats in Amsterdam-Zuidoost. Ze probeerden onder andere toeslagen en AOW over te maken op hun eigen rekening, maar daar zijn ze volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken niet in geslaagd.

Ombudsman

Volgens de Nationale Ombudsman, die eerder wees op de kwetsbaarheid van DigiD, is de fraudezaak in Amsterdam een goede testcase. "Uit eerder onderzoek bleek dat het vertrouwen in DigiD niet hoog is. Aan de hand van deze kwestie kan de overheid laten zien dat ze gemaakte fouten kan herstellen."

Vorige maand kondigde minister Plasterk een opvolger van DigiD aan. Het nieuwe systeem - eID - moet in 2017 klaar zijn. Kamerlid Verhoeven vindt dat de minister meer vaart moet maken; hij wil dat het systeem volgend jaar al operationeel is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl