NOS NieuwsAangepast

"Griekenland prima voorzitter EU"

In Athene is vanavond de openingsceremonie voor het Griekse voorzitterschap van de Europese Unie. Het land dat door zijn financieel wangedrag de unie deed wankelen, komt voor een half jaar aan het roer van de organisatie die Griekenland een gigantische bezuinigingsoperatie oplegde. Gaat dat wel goed? Ja, denkt oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-EU-ambassadeur Ben Bot. Vijf vragen over het voorzitterschap van Griekenland.

Kunnen de Grieken op dit moment het EU-voorzitterschap wel aan?

"Ik denk dat dat best goed zal gaan. Het is niet de eerste keer dat Griekenland het voorzittersstokje overneemt. Ik geloof dat dit al de vierde of de vijfde keer is. De Grieken beschikken over goede ambtenaren en ik geloof dat ook de politici best in staat zijn om de Europese Unie door deze woelige wateren te leiden. Het voorzitterschap heeft natuurlijk als voordeel dat je zes maanden in de schijnwerpers staat op het wereldtoneel. Dat betekent ook meer positieve naamsbekendheid in het buitenland en het biedt de gelegenheid om de eigen bevolking wat te enthousiasmeren voor de Europese Unie. Ik denk dat al die elementen wel in de achterhoofden van de leiders van Griekenland zitten op dit moment. Dit is een mooie gelegenheid om het imago op te poetsen."

Hoe moet Griekenland dat doen?

"Ik denk dat een van de prioriteiten zal zijn het vertrouwen van de burger in de economie te herstellen en stabiliteit in Europa te creëren. Bijvoorbeeld door de verdere vervolmaking van de bankenunie. Daar is veel over gepraat in de afgelopen periode. Het gaat er om de komende tijd daar verder gestalte aan te geven.

Ik denk dat daarnaast ook gewerkt zal worden aan kwesties als immigratie. Dat is in toenemende mate een probleem van de Europese Unie nu het zo rommelt in de noordelijke gebieden van Afrika, Syrië, de Centraal Afrikaanse Republiek en andere gebieden. Je krijgt een grotere toestroom van immigranten en ik denk dat Griekenland zich daar ook op zal richten. Maar nogmaals, de prioriteit is het herstel van financiële stabiliteit in Europa."

Heeft Griekenland als voorzitter wel genoeg mogelijkheden of moet het toch vooral de agenda volgen?

"De Europese Unie is natuurlijk een complexe institutionele organisatie, maar je bent overal bij betrokken en je bepaalt ook mede de agenda. Daar kun je dus invloed op uitoefenen. Ik neem aan dat de Grieken zich daar grondig op hebben voorbereid, ook met het voorgaande voorzitterschap (Litouwen, red.) en het komende voorzitterschap, Italië. Het zijn wel drie zwakke landen, maar er is ondersteuning van alle kanten. Nogmaals, de Grieken hebben eerder met dit bijltje gehakt."

In Brussel wordt vast ook gedacht dat een andere voorzitter op dit moment toch meer welkom is...

"Al zou dat gedacht worden, dan zou niemand dat hardop zeggen, want om beurten krijgen we allemaal de kans om te tonen hoe we onze plannen willen realiseren. Dat loopt natuurlijk altijd in een bepaald schema. Het zijn ook maar zes maanden, dus je invloed is beperkt. Maar het heeft grote voordeel dat je mede agendabepalend bent en dat je ook een signaal kan geven aan de eigen bevolking door te zeggen: we zijn er nog bij, wij staan aan het roer en we zullen er alles aan doen om te zorgen dat die economische stabiliteit weer hersteld wordt. Dan heb je een voordeel en ik denk dat dat voor de Grieken heel belangrijk is."

Zo'n voorzitterschap kost natuurlijk ook geld. Moet je het als Griekenland dan zuiniger aan doen?

"De Grieken hebben aangekondigd dat ze het zuiniger aan gaan doen dan voorgaande voorzitterschappen. Dat is ook goed voor het imago van Griekenland. En überhaupt voor het imago van de Europese Unie, want ook in ons land is er natuurlijk een aantal lieden dat het niet zo heeft op de Europese Unie, die vinden dat het allemaal veel te duur is en dat er te veel geld naartoe gaat. Dus ik denk dat juist zo'n voorbeeld een positieve uitwerking kan hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl