NOS WielrennenAangepast

Onderzoekscommissie UCI van start

De internationale wielerbond (UCI) heeft een onafhankelijke commissie in het leven geroepen die de problemen die het wielrennen de laatste jaren hebben getroffen, gaat onderzoeken. De driekoppige commissie zal met name de beschuldigingen van corruptie aan het adres van de UCI zelf bestuderen.

UCI-voorzitter Brian Cookson lost hiermee een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften in. Eind september volgde hij Pat McQuaid op als hoogste baas van de wielerbond. De UCI en zijn oud-voorzitters McQuaid en Hein Verbruggen zijn meerdere malen beschuldigd van corruptie. Positieve dopingtests van Lance Armstrong zouden onder het tapijt zijn geveegd.

CIRC

De commissie, die voluit Cycling Independent Reform Commission heet, staat onder leiding van Dick Marty, een Zwitserse politicus en voormalig openbaar aanklager. In die functie was hij verantwoordelijk voor het bestrijden van de drugshandel en georganiseerde misdaad. Marty wordt bijgestaan door de Duitser Ulrich Haas (antidopingdeskundige, juridisch medewerker van het CAS) en de Australiër Peter Nicholson (oud-militair die bij de VN meewerkte aan onderzoeken naar oorlogsmisdaden).

Volledige toegang

Cookson: "De commissie krijgt volledige toegang tot de (digitale) archieven van de UCI en zal volledig onafhankelijk te werk gaan." De commissie wordt wel betaald met geld van de UCI, maar gaat in Lausanne aan de slag. Het UCI hoofdkwartier zit in Aigle, 50 kilometer verderop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl