NOS SchaatsenAangepast

Geen skate-off Nauta op 3.000 m

Yvonne Nauta zal geen skate-off rijden voor een plek op de drie kilometer tijdens de Winterspelen. De geschillencommissie heeft een verzoek van haar ploeg Team Liga voor zo'n skate-off afgewezen. Nauta gaat die beslissing niet aanvechten.

De schaatsster eindigde vorige week bij het olympisch kwalificatietoernooi als vierde op de 3.000 meter. De langeafstandsspecialiste was slechts 0,03 langzamer dan Annouk van der Weijden, die de derde tijd noteerde. Nauta werd tijdens haar rit echter gehinderd door Linda de Vries.

Niet twee op één dag

De schaatsbond gaf aan dat Yvonne Nauta nog diezelfde dag opnieuw de drie kilometer kon schaatsen. Maar daar zag de schaatsster na overleg met haar coach Marianne Timmer van af. Ze zou fysiek niet in staat zijn om op één dag twee snelle drie kilometers te rijden.

Team Liga vond dat ze recht had op een calamiteitenplek en vroeg om een skate-off. De schaatsbond was het daar niet mee eens. Daarop stapte Team Liga naar de geschillencommissie.

Oordeel: Nauta geen wereldtop

Die oordeelde dat de enige mogelijkheid voor Nauta om alsnog op de drie kilometer in actie te komen via de calamiteitenregeling zou zijn geweest. Maar daar kwam de Liga-rijdster niet voor in aanmerking omdat ze niet tot de absolute wereldtop zou behoren.

Nauta heeft zich wel gekwalificeerd voor de vijf kilometer op de Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl