NOS NieuwsAangepast

Publicaties Nijkamp onderzocht

De Vrije Universiteit Amsterdam laat een nieuwe onderzoekscommissie onderzoek doen naar alle wetenschappelijke publicaties van ruimtelijk econoom Peter Nijkamp. Dat heeft de VU laten weten.

Het volledige werk van de universiteitshoogleraar moet worden beoordeeld op (zelf-)plagiaat. Nijkamp zou in meerdere publicaties zonder bronvermelding teksten hebben gebruikt uit eerder werk van hemzelf en co-auteurs.

Bij het onderzoek moet volgens de VU ook rekening worden gehouden met het feit dat de richtlijnen in de loop der jaren zijn aangescherpt. Nijkamp is de oud-voorzitter van de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) en kreeg in 1996 de Spinozaprijs.

Grijs gebied

In een persbericht schrijft de VU dat de commissie ook duidelijkheid moet brengen over het grijze gebied tussen zelfcitaties en plagiaat.

De nieuwe commissie is volgens de VU ingesteld naar aanleiding van de conclusies van de Commissie Drenth. Die onderzocht de beschuldigingen van schending van de wetenschappelijke integriteit van promovenda Karima Kourtit.

Op de afdeling van Nijkamp en Kourtit, Spatial Economics, is opschudding ontstaan door de affaire. Rector Magnificus Frank van der Duyn Schouten heeft naar aanleiding daarvan half december een brief met uitleg geschreven aan alle medewerkers.

Onduidelijk

Nijkamp was tot voor kort promotor bij het beoogde proefschrift van Kourtit. De Commissie Drenth concludeerde dat het manuscript van Kourtit zelf-citaties bevatte zonder duidelijke verwijzing.

Dat valt volgens de commissie onder de definitie plagiaat. Nijkamp en Kourtit zeggen dat ze hebben gehandeld volgens gangbare gebruiken binnen de internationale wetenschappelijke wereld.

De promotie van de econoom werd vorig jaar op het laatste moment opgeschort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl