NOS NieuwsAangepast

Felle gevechten om Fallujah

Bij Fallujah in Irak zijn felle gevechten aan de gang tussen het leger en militanten die de stad in handen hebben. De gevechten begonnen gisteren, kort nadat bij bomaanslagen in andere delen van Irak weer verscheidene doden waren gevallen.

Vorige week werden in de provincie Anbar de steden Fallujah en Ramadi ingenomen door strijders van Isis. Die militante beweging, die banden heeft met al-Qaida, wil een islamitische staat vestigen in de regio.

De gevechten in het midden en westen van Irak worden de felste van de laatste jaren genoemd, al zijn er geen slachtofferaantallen bekend. Het Iraakse leger kondigde eerder deze week de herovering van de steden aan.

Soennieten

De directe aanleiding tot de strijd om Fallujah en Ramadi was de arrestatie van een soennitische politicus die beschuldigd werd van terrorisme. Korte tijd later werd een protestkamp van al-Qaidagezinde soennieten in Ramadi opgebroken door het leger. Het leger trok zich daarna terug, waarna Isis de steden makkelijk kon innemen. Onder Saddam Hussein hadden de soennieten het voor het zeggen in Irak, maar nu voelen ze zich achtergesteld.

De Amerikaanse regering steunt het leger van Irak in de strijd met extra wapenleveranties en met drones. Washington sluit uit dat er opnieuw troepen naar Irak worden gestuurd.

Na de invasie in Irak kwamen de meeste Amerikaanse militairen om in de provincie Anbar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl