NOS NieuwsAangepast

KNVB: Buza adviseerde stilte

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de KNVB geadviseerd zich terughoudend op te stellen in de kwestie rond Vitesse-speler Dan Mori. Dat zegt de voetbalbond in een reactie op de kritiek van minister Dijsselbloem.

Vitesse nam Mori niet mee naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) omdat hij daar als Israëliër niet welkom zou zijn. De KNVB hield zich tot nu toe afzijdig en stelde dat het om een politieke kwestie ging. Dijsselbloem noemde dit gisteravond in het programma Knevel en Van den Brink een zwakke reactie. Hij vond dat de voetbalbond meteen had moeten zeggen dat het onacceptabel was.

Kwalijk

In reactie op de kritiek van Dijsselbloem gaf de KNVB vandaag de volgende verklaring: "De KNVB vindt het vanzelfsprekend kwalijk dat Dan Mori op basis van zijn nationaliteit de toegang tot de Verenigde Arabische Emiraten is ontzegd. Voetbal verbindt juist mensen uit verschillende landen, culturen en religies. De KNVB heeft derhalve gisteren zijn contactpersoon bij Buitenlandse Zaken gekoppeld aan Vitesse, waarbij het advies vanuit het ministerie was om sport en politiek gescheiden te houden."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een andere lezing van de gebeurtenissen. "Als mijn hulp tijdig was ingeroepen had ik me er voor ingespannen om het afreizen van Mori mogelijk te maken," zegt minister Timmermans.

Contact

Volgens het ministerie heeft Vitesse zaterdag, vlak voor vertrek, gebeld met de Nederlandse ambassade in Abu Dhabi. Vitesse informeerde naar de inreisregels van de VAE. Of in het gesprek aan de orde kwam dat het om een geweigerde Israëlische speler ging blijft onduidelijk.

De Nederlandse ambassade heeft de club doorverwezen naar de ambassade van de VAR zelf, in Den Haag. "Ieder land gaat over zijn eigen inreisregels," aldus het ministerie. "Wij kunnen in bepaalde gevallen wel bemiddelen, en die rol hadden we graag op ons genomen als we het hadden geweten."

Het ministerie wijst er verder op dat de KNVB en het ministerie van Buitenlandse Zaken pas informeel contact hebben gehad toen Vitesse al was afgereisd zonder Mori.

Ophef

De bond wil verder niet ingaan op de kwestie. Volgens de KNVB is er met Vitesse afgesproken dat er niet te veel ophef wordt gemaakt zolang de club nog in Abu Dhabi verblijft. Daarna zullen de twee partijen overleggen over mogelijke stappen.

Vitesse-speler Dan Mori kon niet mee met de club op trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij heeft een Israëlisch paspoort en mag daarom Abu Dhabi niet in. Dit leidde vooral in de politiek tot verontwaardigde reacties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl