NOS NieuwsAangepast

Techbeurs: groter is toch beter

Door NOS-internetexpert Rachid Finge

Dus groter is toch beter, als je de tech-industrie tenminste mag geloven. Op de jaarlijkse Consumer Electronics Show in Las Vegas, waar ooit nog de videorecorder (die met cassettebandjes) werd gepresenteerd, laat de industrie zijn nieuwste speeltjes zien. Grote speeltjes.

Samsung en LG presenteerden televisies met een ronding erin, zodat de randen iets naar elkaar zijn toegebogen. Waarom? Dat is de grote vraag. De twee Koreaanse bedrijven zeggen dat het een soort 3d-effect geeft. Daar is wel iets bij voor te stellen, zeker als je bedenkt dat de schermen gigantisch zijn. Die van Samsung heeft bijvoorbeeld een diameter van 2,7 meter. Je zou hem dus ook als hangmat kunnen gebruiken.

Traag

Eén van de schermen van Samsung heeft nog iets bijzonders: je kunt de ronding naar behoefte aanpassen. Met een druk op de knop wordt het scherm ronder of juist weer helemaal recht. Het gaat hier om een concepttelevisie, wat betekent dat hij voorlopig niet in de winkel te krijgen is. Kun je in de tussentijd uitzoeken wat je precies met die aan te passen rondingen moet. En sparen.

Steeds meer mensen hebben thuis een connected tv met internet en apps, maar niet veel mensen gebruiken die functies, omdat het slecht werkt. Het is traag, instabiel, onoverzichtelijk en gebruiksonvriendelijk. Wie had gedacht dat LG wellicht met de oplossing komt?

Palm

Op CES presenteerde LG een nieuw besturingssyteem voor hun connected tv's dat er overzichtelijk uit ziet en soepel werkt. Het is zelfs wat speels; een tekenfilmfiguur met de naam Bean Bird helpt je bij het installeren van je tv. Als dat maar goed gaat.

LG's systeem is gebaseerd op webOS, een besturingssysteem dat in 2009 op CES werd gepresenteerd door Palm, de pionier op het gebied van PDA's en smartphones. Palms toestellen met webOS kwamen helaas niet van de grond. Uiteindelijk kwam webOS in handen van LG, waar het systeem nu dus is omgebouwd voor televisies.

Mobiele apparaten

De industrie zet steeds meer in op wearables: kleine computers die zich hebben verstopt in horloges en armbandjes. We zagen het afgelopen jaar een nieuwe generatie smartwatches, die bijvoorbeeld notificaties en e-mails op je pols laten zien; hoef je niet steeds je smartphone uit je broek te vissen.

De succesvolste smartwatch is de Pebble, die in vergelijking met de concurrentie uitblinkt in functionaliteit, maar niet per se in uiterlijk. Een nieuwe, stalen Pebble moet daar verandering in brengen. Kost 250 dollar, maar dan heb je het modernste horloge dat er niet eens slecht uit ziet.

i-Road

Niet alle computers worden kleiner: Samsung presenteerde juist grotere tablets. De Samsung Galaxy Pro heeft een scherm van 12 inch en is daarmee groter dan een aantal populaire laptops. Zoals de naam al doet vermoeden, is de Pro bedoeld voor de zakelijke markt, want die wil blijkbaar een groot scherm met een groot on-screen toetsenbord.

CES is meer dan computergadgets: ook de auto-industrie is aanwezig. Toyota presenteerde de i-Road, een soort hybride tussen een motor en een auto. Het elektrische voertuig heeft drie wielen: twee voor en één achter. De i-Road hangt enorm in de bochten en doet juist dan aan een motor denken. Omdat het ding ook deuren en een dak heeft, voelt het toch meer als een auto.

Speakers

Ook de i-Road is een concept en dus niet te koop. Of dat ooit verandert, is de vraag. De eerste reacties zijn best positief, maar meer dan woonwerk-verkeer kan de i-Road niet aan; daar is de snelheid te laag en de batterij te klein voor.

De Nederlandse startup Rocki weet zich ook in de kijker te spelen op CES. De Rocki is een klein apparaatje dat je aansluit op een willekeurige set speakers. Vervolgens kun je er draadloos geluid naartoe streamen, bijvoorbeeld vanaf je smartphone. Rocki hoopt op CES te netwerken met fabrikanten van geluidsapparatuur, want een Rocki die je zelf aan speakers koppelt is leuk, maar speakers met een geïntegreerde Rock zijn nog leuker.

Op naar Barcelona

Verder zie je op CES nog altijd veel fitness-gadgets, maar ook drones, laptops van carbon-fiber die tegen een flinke stoot kunnen, computers ter grootte van een geheugenkaartje, wasmachines met jet-motoren. De toekomst is begonnen.

CES duurt nog tot en met zaterdag. Daarna maakt een deel van de tech-wereld zich op voor Mobile World Congress (MWC) in Barcelona, begin februari, waar nieuwe smartphones worden gepresenteerd. Daar zien we waarschijnlijk voor het eerst de Samsung Galaxy S5.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl