NOS NieuwsAangepast

"Timmermans vergeet dissidenten"

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vergeet tijdens zijn bezoek aan Cuba met de mensenrechtenbeweging te praten. Dat zei Kees van Kortenhof van de Stichting Glasnost in het Radio 1 Journaal, naar aanleiding van het bezoek dat Timmermans op dit moment aan Cuba brengt.

Dat bezoek is ook vandaag nog, maar Van Kortenhof gelooft niet dat het er nog van komt. "Ik moet helaas constateren dat de minister dit tijdens dit bezoek links heeft laten liggen", zei hij.

Van Kortenhof wees op het bezoek dat Timmermans vorige maand aan Kiev bracht. Toen begaf hij zich onder de demonstranten die tegen president Janokovitsj protesteerden.

Arrestaties

Timmermans zei tijdens het bezoek aan Cuba dat dat land begonnen is aan een "politiek en economisch hervormingsproces dat onze aandacht verdient".

Van de politieke hervormingen merkt Van Kortenhof nog weinig. Vorige maand werden op Cuba ruim 1100 mensen opgepakt zonder dat ze werden verdacht van crimineel gedrag. Dat waren bijvoorbeeld mensen die de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens op straat wilden uitdelen.

Gisteren greep de geheime politie nog in toen dissidentengroepen ter gelegenheid van Driekoningen cadeautjes wilden uitdelen aan kinderen van dissidenten.

Bezoek toch goed

Toch is Van Kortenhof blij dat Timmermans is gegaan. "Hierdoor is er weer veel discussie ontstaan op het punt van dissidenten en mensenrechten. Dat is van belang, want anders vergeten we die groepen."

Maar Timmermans had ze niet mogen passeren, zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl