NOS NieuwsAangepast

Massa-ontslag Turkse agenten

De Turkse regering heeft in Ankara 350 politieagenten ontslagen of overgeplaatst. Het besluit houdt verband met een groot onderzoek naar corruptie bij de overheid. Voor de meesten zijn al vervangers aangewezen. Om middernacht werd een decreet afgekondigd op grond waarvan de ontslagen plaatsvonden.

De afgelopen tijd zijn al veel agenten ontslagen of overgeplaatst. De 'schoonmaak' bij de politie kwam op gang toen tientallen mensen, onder wie zonen van ministers, werden opgepakt op verdenking van corruptie.

Hetze

Volgens premier Erdogan wordt er een hetze gevoerd tegen zijn regering.

Veel denken dat de arrestaties en ontslagen het gevolg zijn van een conflict tussen Erdogan en de beweging van de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen. Diens aanhangers bezetten belangrijke posten bij justitie en politie, maar ook in de regeringspartij AK zelf. Gülen leeft in zelfgekozen ballingschap in de Verenigde Staten.

Machtsstrijd

Volgens NOS-correspondent Bernard Bouwman is Erdogan bezig zijn partij en politie en justitie van aanhangers van Gülen te zuiveren. Hij spreekt van een keiharde machtsstrijd tussen Erdogan en Gülen.

De aanhangers van Gülen binnen het justitieapparaat zijn een groot corruptieschandaal op het spoor. Tientallen mensen op hoge posten zijn al gearresteerd. Een zoon van Erdogan zou ook verdacht worden, maar die is nog niet aangehouden.

Premier Erdogan liet onlangs weten dat tientallen hoge militairen die veroordeeld zijn wegens coupplannen, er mogelijk zijn ingeluisd door de justitie. Hij wil dat die zaken worden herzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl