NOS NieuwsAangepast

Advies: cheque voor 'witte' werkster

Werksters en schoonmaaksters kunnen uit het zwarte circuit worden gehaald door het invoeren van een 'dienstencheque'. Dat is de conclusie van een onderzoek door vakcentrale FNV en de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB).

Met zo'n gesubsidieerde dienstencheque kunnen particulieren tegen een gereduceerd tarief een huishoudster inhuren bij erkende bedrijven die deze werknemers in loondienst hebben.

In België is al enige tijd ervaring opgedaan met de dienstencheque. De ervaringen zijn positief, bleek uit een eerste evaluatie.

Rechten

In Nederland hebben werksters die bij mensen thuis huishoudelijk werk doen, nu vaak geen rechten. Ze zijn niet verzekerd en krijgen geen geld als ze ziek of arbeidsongeschikt worden. FNV en OSB willen dat ze dezelfde rechten krijgen als reguliere werknemers.

De organisaties willen dat de huidige Regeling Dienstverlening aan Huis wordt afgeschaft. In Nederland vallen naar schatting 150.000 huishoudelijk werkers, 80.000 alfahulpen, 50.000 pgb-zorgverleners en 10.000 gastouders onder die regeling. Volgens FNV en OSB werkt dat systeem zwartwerken en het opzetten van schijnconstructies in de hand.

Verdrag

In plaats van de huidige regeling moet Nederland zich aansluiten bij het internationale ILO-verdrag 189, zeggen de organisaties. Dat verdrag voorziet in basisrechten voor huishoudelijk werkers, wereldwijd. Op die manier kunnen bijvoorbeeld alfahulpen worden behandeld als gewone medewerkers in de thuiszorg.

FNV en OSB presenteren het rapport vandaag aan de commissie-Kalsbeek, die in opdracht van minister Asscher van Sociale Zaken de rechtspositie van huishoudelijk werkers in Nederland onderzoekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl