NOS NieuwsAangepast

China in actie tegen ivoorhandel

De Chinese overheid heeft publiekelijk ruim 6 ton ivoor van olifanten vernietigd. De actie was een signaal tegen de illegale ivoorhandel.

China zou de grootste afzetmarkt voor ivoor zijn. De autoriteiten willen daar nu iets aan doen. De actie was in de zuidelijke provincie Guangdong, waar het meeste ivoor het land binnenkomt.

Onderschept

Ornamenten, beeldhouwwerken en slagtanden werden eerst uitgestald voor overheidsfunctionarissen, diplomaten, journalisten en dierenbeschermingsorganisaties. Daarna verdween het ivoor in twee grote vernietigingsmachines. Slagtanden die te groot waren voor de machines, moesten eerst worden doorgezaagd.

Volgens de autoriteiten is de 6 ton slechts een klein deel van het ivoor dat in het land verhandeld wordt. Hoeveel ivoor er jaarlijks China in komt, is niet bekend. Zeker is wel dat de vraag naar ivoor onder invloed van de welvaartsstijging sterk is gestegen.

Het vernietigde ivoor is afkomstig van schepen uit Afrika die zijn onderschept en van fabrieken en winkels in China.

Stropers

Een kilo ivoor levert op de zwarte markt zo'n 1500 euro op. Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) schat dat vorig jaar zo'n 35.000 olifanten door stropers zijn gedood.

China heeft met de 'vernietigingceremonie' het voorbeeld van andere landen gevolgd. In juni ging op de Filipijnen 5 ton ivoor met een geschatte waarde van bijna 7,5 miljoen euro door de machines. De Verenigde Staten verdelgden twee maanden geleden zo'n 6 ton ivoor; In Gabon werd in 2012 bijna 5 ton ivoor vernietigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl