NOS NieuwsAangepast

Dringen voor asiel in Marokko

Door correspondent Sjoukje Rietbroek

Een gewijzigd migrantenbeleid heeft in Marokko geleid tot grote drukte bij posten waar een verblijfsvergunning kan worden aangevraagd. In de hoofdstad Rabat, waar ook zo'n post staat, stonden vanochtend honderden migranten in de rij. Even ontstond chaos.

In Marokko leven tussen 25.000 en 40.000 illegale migranten, veelal mensen uit Afrika ten zuiden van de Sahara. Ze zijn vaak gestrand op weg naar Europa. Ook zijn er migranten uit Syrië, Pakistan en de Filipijnen. Vaak leven ze onder slechte omstandigheden en worden ze uitgebuit door werkgevers.

Om de situatie te verbeteren, kondigde koning Mohamed VI in september een nieuw migrantenbeleid aan, met versoepelde voorwaarden voor een verblijfsvergunning.

Verdrukking

Op verschillende plekken zijn posten geopend waar aanvragen kunnen worden ingediend. De eerste twee dagen kwamen zo'n duizend migranten naar de post in Rabat. Vanochtend zag het ernaar uit dat dat aantal op zijn minst wordt verdubbeld.

Toen de deuren opengingen, ontstond er chaos. Vrouwen met kinderen liepen het gevaar in de verdrukking te komen en de politie greep in met knuppels om de orde te herstellen.

Vertrouwen

Migranten moeten kunnen aantonen dat ze vijf jaar in Marokko wonen of er twee jaar aaneengesloten hebben gewerkt. Ook kunnen ze een verblijfsvergunning krijgen als ze ernstig ziek zijn of getrouwd zijn met een Marokkaan of Marokkaanse.

Voorin de rij staat de 34-jarige Maiga Mamamuk, een migrant uit Burkina Faso. Hij is een jaar en twee maanden in Marokko en voldoet daarmee niet aan de eisen om in aanmerking te komen voor een vergunning.

Toch heeft Mamamuk er vertrouwen in dat hij papieren krijgt, en hij weet al precies wat hij dan gaat doen: "Werken. Met papieren heb ik meer kans op een baan. Ik hoef niet naar Europa, ik wil gewoon een baan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl