NOS NieuwsAangepast

Eerste militairen naar Mali

De eerste militairen vertrekken vandaag naar Mali om de Nederlandse deelname aan de vredesmissie Minusma voor te bereiden. Ze vliegen via Parijs naar de hoofdstad Bamako.

De veertien kwartiermakers bereiden de komst voor van de hoofdmacht van bijna 380 Nederlanders. Het is de bedoeling dat die in maart naar Mali gaat.

De taak van de Nederlanders wordt vooral om informatie te vergaren over de activiteiten van moslimextremisten. Ze gaan niet zelf de strijd aan. Verder zullen ze Malinese agenten gaan trainen.

Hitte

De verkenners zullen de bouw van het kampement voorbereiden. Er moeten onderdak en werkruimtes komen en de infrastructuur moet worden verbeterd. Ook wordt er bescherming tegen de zon gebouwd voor de manschappen en het materieel.

"Slaapaccomodatie en kantoren zijn goed geïsoleerd en voor het materieel kunnen we een soort zonnedak bouwen, simpelweg van doek of golfplaten, waardoor het niet rechtstreeks in de felle zon staat," zegt de commandant, majoor Jasper Kremers.

Polletje gras

De missie moet in april operationeel zijn, het kampement komt in de woestijn bij Gao. "Ik ben er zelf al geweest. Het is een mooi veld, met een enkele boom en een polletje gras en verder moet er nog heel veel gebeuren om daar een mooi kampement van te maken," zegt Kremers.

Het is de bedoeling om binnen een week te beginnen met bouwen. De spullen zijn voor een deel al onderweg, voor een deel komen die uit het land zelf.

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp zei eerder dat het door de VN-missie mogelijk wordt om te voorkomen dat het terrorisme in Mali definitief voet aan de grond krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl