Zuiderpark verdwijnt nu helemaal

Het Zuiderpark van ADO Den Haag is al enige tijd vergane glorie, maar over niet al te lange tijd zullen ook de laatste restanten van het ooit roemruchte stadion zijn verdwenen. Maandag wordt er begonnen met de voorbereidingen voor de sloop van de restanten van het stadion, dat plaats moet maken voor een groot sport- en leercomplex.

Vanaf 1925 speelde ADO zijn thuiswedstrijden in het Zuiderpark. Tot 2007, toen verhuisde de club naar het nieuwe ADO Den Haag-stadion en sindsdien fungeerde het veld van het Zuiderpark als trainingslocatie. Alle delen van de tribune, behalve het zuidgedeelte, werden toen al met de grond gelijkgemaakt. De rest volgt nu.

Roemrucht

Het Zuiderpark was berucht vanwege de vele supportersrellen, maar het stadion was ook het decor van vier kampioensploegen van ADO. In 1942 en 1943 werd de club landskampioen en in 1957 en 1986 was ADO de beste in de eerste divisie.

In 1968 won ADO de beker door in de finale Ajax met 2-1 te verslaan. Plaats van handeling? Het Zuiderpark-stadion. In 1975 won ADO de beker opnieuw. Ook de kwartfinale van de Europa Cup II in 1976 tegen West Ham United was een hoogtepunt. ADO stond in het Zuiderpark na een sensationele eerste helft met 4-0 voor. Het werd uiteindelijk 4-2.

Cruijff en The Rolling Stones

Niet alleen ADO glorieerde in het Zuiderpark. Zo maakte Johan Cruijff er op 2 januari 1972 één van de mooiste doelpunten uit zijn loopbaan. Een hoge bal tikte hij direct na de stuit in één keer voorbij ADO-verdediger Kees Weimar en net buiten het strafschopgebied krulde de nummer 14 met een prachtige boog de bal achter de verbouwereerde doelman Ton Thie.

Geen voetbal, maar wel een ander hoogtepunt waren de twee concerten die The Rolling Stones op 29 en 30 mei 1976 gaven in Den Haag. Twee keer in een afgeladen Zuiderpark. ADO moest toen uitwijken naar een ander stadion.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl